Legea energiei electrice reglementează prețul curentului electric plătit de către chiriași și de cei care au mai multe proprietăți

Chiriașii, dacă nu înregistrează pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei, sunt obligați să plătească prețul maximal.

Chiriașii care nu au contract înregistrat pe numele lor pentru furnizarea energiei pot plăti prețul maximal pentru curentul electric consumat, prevede noua lege a energiei electrice adoptată de parlamentari. Clienții vulnerabili pot beneficia în continuare de cel mai mic tarif doar dacă depun la furnizori declarații pe propria răspundere privind situația lor. Proprietarii a două sau mai multe case trebuie să precizeze tot prin declarații pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat, potrivit romaniatv.net.

Chiriașii, dacă nu înregistrează pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei, sunt obligați să plătească prețul maximal

În cazul chiriașilor, soluția ca să nu plătească toată cantitatea de energie consumată la tariful maximal ar fi să meargă la sediul funizorilor și să preia, pe baza contractului de închiriere, contractul la energie, după ce primește acordul proprietarului. „Face o declaraţie pe propria răspundere că deţine locuinţa respectivă cu titlul de chirie sau comodat sau l-a moştenit şi că se încadrează în prevederile legii”, a explicat Silvia Văsceanu. Modificarea principală  prevăzută de ordonanță privind energia e că din ianuarie factura se va putea calcula pe baza indexului, acesta trebuind trimis de fiecare consumator. Într-o lună în care indexul nu este înregistrat în sistem, factura va fi o medie a ultimelor trei luni.

Categoriile vulnerabile sunt cele care au aparate medicale, trei copii sau sunt familii cu un singur părinte

Până la final de an, clienții vulnerabili trebuie să depună la furnizor o declaraţie pe propria răspundere, altfel nu vor putea beneficia de prețul de 0,68 de lei pe kilowatt pentru tot consumul. Furnizorii spun că nu au cum să verifice autenticitatea acestor declaraţii. Această nouă lege conține și modificări pentru cei care au mai multe proprietăți. Ei trebuie să opteze pentru care dintre ele vor să beneficieze de preţul cu praguri de consum. Pentru o singură proprietate vor plăti 0,68 sau 0,80 de lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kilowaţi. În schimb, pentru restul locuințelor trebuie să plătească prețul maximal de 1,3 lei. Situația nu e clar reglementată, furnizorii spun că le va fi imposibil să verifice situaţia a doi soţi care are fiecare câte un contract şi, în plus, au furnizori diferiti.

Aplicație mobilă destinată exclusiv spectacolelor de teatru