Gabriela Firea, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Violenței asupra femeilor: Numai în primele 9 luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 66.000 de victime ale violenței domestice

Gabriela Firea face un apel către toate tinerele și doamnele să spună "STOP VIOLENȚEI".

Ministrul Gabriela Firea anunță că azi este ziua culorii portocaliu – declarată de Organizația Națiunilor Unite drept un simbol al luptei împotriva violenței asupra femeilor, ea îndemnându-i pe toți să poarte această culoare, ca un mic semn de unitate în fața acestui cumplit adevăr din societate, și anume violența.

Gabriela Firea: Victimele au nevoie să știe că nu sunt singure, că pot cere ajutor, că există soluții pentru ieșirea dintr-un infern pe care nimeni nu trebuie să-l îndure.

Potrivit ministrului Familiei, numai în primele 9 luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 66.000 de victime ale violenței domestice, jumătate dintre cazuri în mediul rural, multe dintre aceste cazuri fiind fapte penale.


Cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Violenței asupra femeilor, Gabriela Firea face un apel către toate tinerele și doamnele să spună „STOP VIOLENȚEI”. Orice ocazie este importantă pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen. Ministrul Familiei reamintește telefonul de urgență 0800.500.333 – Helpline dedicat victimelor violenței domestice, discriminări de gen și traficului de persoane, peste 4.000 de persoane sunând aici de la începutul anului.

Gabriela Firea: De astăzi, până în 10 Decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului, în toată lumea sunt 16 zile de activism împotriva violenței domestice.

Nu doar în România există acest fenomen, iar în ultimii ani el s-a dezvoltat și mai mult, ca un efect al pandemiei.

„Le-am spus mereu băieților mei că fetele trebuie respectate. I-am învățat să le protejeze, să le vorbească frumos și să le ajute dacă au nevoie. Cred cu tărie că aceste învățături trebuie să plece din familie, apoi să fie consolidate în școală. Pentru a avea o societate sănătoasă și puternică, cu membri care se respectă în egală măsură. Eliminarea violenței împotriva femeilor înseamnă responsabilitate din partea instituțiilor abilitate să prevină și să sancționeze comportamentele abuzive. Ca ministru al Familiei, Tineretului şi Egalității de șanse, reafirm încă o dată faptul că eradicarea violenței împotriva femeilor și a fetelor nu este un efort pe termen scurt. Ea necesită eforturi coordonate și susținute de către noi toți.”, a declarat Gabriela Firea , pe pagina de Facebook.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei şi bărbați, a dezvoltat proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”.

Peste 5.000 de victime ale violenței domestice au primit, până acum, găzduire, consiliere vocațională și terapie prin grupuri de suport, în cele 42 de locuințe protejate din toate județele țării. Statisticile UNICEF arată că mai mult de o treime dintre femeile din întreaga lume au trecut prin violența fizică sau sexuală la un moment dat în viața lor, iar în unele țări 7 din 10 femei se confruntă cu o formă de abuz în timpul vieții lor. Femeile care au fost abuzate sexual sau fizic de către parteneri sunt de două ori mai predispuse să sufere avorturi, depresii.

” La nivel mondial, violența domestică este principala cauză a mortalității la femeile între 19 şi 44 de ani, înaintea războiului, a cancerului sau a accidentelor rutiere. Femeia este mamă, soră, bunică, iubită, soție. Femeia este cea care dă viață, iar siguranța ei înseamnă siguranța copiilor, a părinților, a familiilor noastre. Pentru o societate corectă și dreaptă, care înseamnă viitorul omenirii”, a conchis Gabriela Firea.

Ministrul Gabriela Firea: Din 5 decembrie se pot depune solicitările pentru primirea sprijinului financiar de 15.000 lei oferit de stat în programul social de creștere a natalității