Teatre, biblioteci, muzee și obiective sportive din Ungaria și-au suspendat activitatea din cauza prețurilor la energie electrică

Situația este grea în toată Ungaria, zilnic o unitate publică fiind închisă

 Zeci de teatre, stațiuni balneare, piscine, biblioteci, muzee și facilități sportive din mai multe localităti din Ungaria au decis să își suspende activitățile și serviciile din cauza creșterii prețurilor la energie electrică, potrivit g4media.ro.

La Szeged, un oraș de 160.000 de locuitori, la granița cu Serbia, au fost închise mai mult de zece obiective.

Potrivit viceprimarului Tamás Kovács, preţul facturilor municipale de consum au crescut de șapte ori, motiv pentru care s-a luat această decizie. Viceprimarul Tamás Kovács a mai declarat că statul maghiar a dispus o reducere a serviciilor municipale începând cu 1 ianuarie, când vor începe noile contracte pentru multe municipalități. Multe municipalități se află deja din septembrie în această situație și încearcă să mențină cel puțin serviciile esențiale, cum ar fi transportul public, a mai subliniat Tamás Kovács. 

Situația este grea în toată Ungaria, zilnic o unitate publică fiind închisă

În orăşelul Makó au rămas deschise doar băile termale, pe care se bazează turismul orașului, saunele funcționand prin rotație. Muzeul și palatul sporturilor sunt închise, locuitorii fiind îngrijorați in legătură cu ceea ce va urma. ”Situația este gravă: am înţeles cu toții că trebuie să reducem consumul și vom respecta restricțiile pentru ca lucrurile să nu se înrăutăţească, apoi vom vedea ce se va întâmpla”, spune o femeie. 

În capitala Ungariei, Budapesta, multe servicii continuă să funcționeze fără probleme, însă sectorul privat se confruntă cu o situație dificilă. Cel mai mare hotel din țară, Hotel Hungária, care are 499 de camere, va închide în câteva zile și nu se va deschide înainte de începutul lunii martie, administrarea acestuia fiind mult prea costisitoare pentru numărul mic de clienți așteptaţi în următoarele câteva luni. 

Ungaria a anunțat că are ca țintă o reducere a consumului în instituții publice cu 25 %, populația fiind îndemnată să folosească gazul și electricitatea cu moderație.

Guvernul Ungariei intenționează să reducă consumul de gaze cu 25% la instituțiile și companiile publice. Consumul necesar va fi asigurat în continuare în spitale și alte centre sociale și de îngrijire.Intențiile au fost prezentate de către șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, care a îndemnat populația să folosească gazul și electricitatea cu moderație. Guvernul de la Budapesta va reglementa prețurile lemnului de foc pentru a menține un nivel accesibil populației care se încălzește astfel.

Un medic din Iași şi-a „cazat” părinţii în spital timp de trei ani pentru a fi îngrijiți