Proteste la Paris din cauza creșterii prețurilor 

Manifestaţia a avut loc la apelul formaţiunii de opoziţie de stânga LFI (La France Insoumise, Franţa nesupusă) a lui Jean Luc Melenchon.

Zeci de mii de oameni au protestat duminică, în stradă, la Paris față de politicile preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit ziare.com. Manifestaţia a avut loc la apelul formaţiunii de opoziţie de stânga LFI (La France Insoumise, Franţa nesupusă) a lui Jean Luc Melenchon, în semn de nemulțumire față de creşterea costului vieţii, dar şi inacţiunii guvernului în  privința combaterii schimbărilor climatice. 

Organizatorii au sustinut că mitingul a adunat în Paris 140.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat participarea la 30.000 de oameni

La manifestaţie a fost prezentă şi laureata Premiului Nobel pentru literatură din acest an, Annie Ernaux. Marşul a avut scopul de a demonstra unitatea partidelor de stânga împotriva guvernului, după ce în ultimele luni aceasta a fost zdruncinată de scandaluri legate de acuzaţii de violenţă împotriva femeilor. Doi oficiali din Partidul de Stânga şi ai Verzilor au demisionat. Situația din Franța a devenit foarte tensionată în ultimele zile, după ce o grevă declanșată cu peste două săptămâni în urmă de lucrătorii din rafinării pentru majorări salariale a condus la apariția unor sincope în livrări, preţul combustibilului ajungând şi la trei euro litrul. Autorităţile se tem tot mai mult că s-ar putea ajunge la demonstraţii similare protestelor „vestelor galbene” din 2018 şi 2019, declanşate în parte de creşterea taxelor pe combustibil.

În Franța, muncitorii din industria petrolieră au votat pentru continuarea grevei

Acțiunea lor de protest, care a intrat în cea de-a treia săptămână, a dus la penurii de carburant la stațiile din întreaga țară. În una din trei benzinării lipsește cel puțin un tip de combustibil, iar cozile de la stațiile de alimentare au devenit ceva obișnuit. Sindicatele cer creșteri salariale pentru membrii lor, creșteri care ar trebui să țină cont de profiturile uriașe realizate de companiile petroliere.Concret se cere o majorare salarială de 10% – 7% pentru a acoperi inflația și 3% pentru ceea ce ei numesc “împărțirea bunăstării”.

Cea mai recentă mișcare a guvernului pentru a contracara impactul grevei este rechiziționarea personalului cheie de la o rafinărie din Normandia, oficialii francezi amenințând cu acțiuni în justiție dacă nu va fi permisă alimentarea unor camioane cisternă.

Recoltarea crabilor din Alaska, anulată pentru prima dată în istorie din cauza schimbărilor climatice