Sursa foto: The New Federalist

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat, vineri, înaintea reuniunii de la Bruxelles, că atacul rusesc asupra centralei nucleare de la Zaporojie reprezintă o amenințare serioasă pentru întreaga planetă, afirmând că e nevoie ca acest război să fie oprit.

De asemenea, acesta a subliniat încă o dată faptul că Alianța Nord-Altantică nu caută război și nu va interveni în Ucraina.

„Condamnăm atacurile asupra civililor. Peste noapte am primit și rapoarte despre atacurile de la centrala nucleară. Acest lucru demonstrează nechibzuința acestui război și că este important să i se pună capăt, că Rusia trebuie să-și retragă trupele și să se angajeze cu bună credință pe calea diplomației”, a spus șeful NATO, potrivit Digi24.

Blinken: „NATO nu caută conflictul, dar dacă acesta vine ne vom apăra fiecare centimetru”

Totodată, Stoltenberg a reamintit că NATO este o alianță defensivă, precizând că nu caută să intre în război cu Rusia. „De aceea am suplimentat prezența forțelor NATO în estul alianței. Această desfășurare este defensivă”, a spus secretarul general al Alianței.

De asemenea, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că NATO a reacționat rapid și cu hotărâre după atacurile rusești asupra Ucrainei. Mai mult, oficialul a dat asigurări că Alianța este pregătită să își apere „fiecare centimetru din teritoriu”, dacă Rusia decide să atace un stat membru.

„Viitorul comun găsit e unitatea alianței, care a fost văzută clar în ultimele săptămâni și va rămâne foarte clară în următoarele”, a declarat Blinken.

Declarațiile au fost făcute înaintea Consiliului Afacerilor Externe al UE care s-a întâlnit într-o reuniune extraordinară la Bruxelles pentru a discuta despre atacurile rusești asupra Ucrainei.

Reamintim că Putin a decis invadarea Ucrainei pe 24 februarie. În urma luptelor dintre cele două tabere, peste 1 milion de cetățeni ucraineni au fugit din țară în statele vecine pentru a scăpa de război. De altfel, vineri, 4 martie, forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. De asemenea, mii de oameni încearcă să fugă din Odesa din cauza că armata rusească este așteptată să aterizeze în acea regiune în următoarele ore.

Lupta pentru viață continuă. Femeile din Ucraina aduc pe lume copii în adăposturile antiaeriene