Cercetătorii australieni au conceput „fibre invizibile” pentru alimentele sănătoase

FiberX este potrivit pentru fortificarea alimentelor cu conținut scăzut de calorii și poate fi fără gluten/

Savanții de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, împreună cu specialiștii de la Microtec Engineering Group au conceput așa-numitele ”fibre invizibile”, care pot fi adăugate în produsele alimentare, fără să se modifice culoareai, textura sau gustul. Cercetătorii australieni au transformat amidonurile native, cum ar fi cele din manioc, grâu și porumb, în fibre alimentare care pot fi adăugate alimentelor pentru a le face mai sănătoase. Produsul realizat de experți, numit FiberX, rezistă la digestia în intestinul uman, la fel ca fibrele, fiind neted și fără gust. Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, a colaborat cu Microtec Engineering Group, care furnizează echipamente de procesare a amidonului, pentru a dezvolta produsul pe bază de amidon, pitrivit ziare.com.

FiberX este potrivit pentru fortificarea alimentelor cu conținut scăzut de calorii și poate fi fără gluten

. Poate fi adăugat la alimente cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi pâinea albă, prăjiturile, pastele, pizza și sosurile pentru a le face mai sănătoase. Conducătorul de proiect de la Centrul de Cercetare al Universității RMIT, profesorul Asgar Farahnaky și echipa sa au folosit tehnologie avansată de modificare a amidonului cu materiale aprobate de autoritățile din domeniul calității alimentare pentru a crea ceea ce ei descriu drept o „fibră invizibilă”.

„Acum putem adăuga fibre suplimentare la alimente precum pâinea albă și alte alimente de bază, fără a schimba gustul sau textura, care a fost una dintre principalele probleme cu multe suplimente de fibre disponibile în prezent.„Produsul nostru nici măcar nu este vizibil odată adăugat. Este exact ca un părinte care ascunde legume în masa unui copil pentru a o face mai hrănitoare”, a spus el.

Cercetătorii au anunțat care este importanța fibrelor din alimente, fiind un tip de carbohidrați care nu sunt digerate în intestinul uman și pot ajuta la îmbunătățirea sănătății și a funcției sistemului digestiv.

Fibrele pot ajuta la prevenirea obezității, diabetului de tip 2 și reduc factorii de risc ai unor boli cardiovasculare. Echipa lui Farahnaky a efectuat teste de gust și analiză a texturii pe pâine și prăjituri cu cantități diferite de FiberX adăugat. Ei au descoperit că au fost capabili să adauge până la 20% fibre în alimente, păstrând în același timp gustul și textura originală a produsului.

PNL și PSD resping inițiativa primarului Clotilde Armand de acordare a tichetelor de 1.000 de lei tuturor locuitorilor Sectorului 1