Taxă pentru filmările realizate în clădirile din patrimoniul municipiului Bucureşti

Au crescut şi tarifele de vizitare practicate de către Muzeul Naţional al Literaturii Române.

O taxă de 2.500 de lei/zi/locaţie va fi achitată pentru filmările efectuate în interiorul clădirilor din patrimoniul Municipiului Bucureşți, potrivit unei hotărâri aprobate în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei, în baza unui amendament formulat de către viceprimarul Stelian Bujduveanu, potrivit g4media.ro.

 Prin această prevedere, Primăria încasează venituri la bugetul local şi creează cadrul predictibil pentru această industrie, pentru a promova valorile Municipiului Bucureşti, a declarat acesta.

„Această completare vine ca o necesitate şi o dorinţă din partea industriei cinematografice, care a dorit să filmeze de-a lungul timpului reclame, chiar şi pelicule de lung metraj în interiorul clădirilor monumente istorice care aparţin Municipalităţii. Nu s-a putut, pentru că nu a existat această prevedere.”, a spus viceprimarul.

 Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, a declarat că filmările în interiorul clădirilor din patrimoniul municipalităţii au fost posibile şi până în prezent, dar că nu se percepeau bani. „O să regăsiţi chiar filme întregi în aceste clădiri

(…). E foarte bine, numai că diferenţa între ce a fost şi ce este: noi nu le luăm banii. Dumneavoastră le-aţi pus o taxă”, a spus el. „Aşa este, se putea filma şi în trecut, dar era exclusiv decizia conducătorului instituţiei, care avea în administrare acel imobil. Şi atunci nu se crea un cadru predictibil pentru industria respectivă. De aceea a venit ca necesitate această reglementare. Aşa cum există o reglementare pentru ocuparea domeniului public pentru a filma, este normal să existe şi o taxă pentru a filma în interior. Această propunere vine chiar din industria cinematografică şi noi am preluat-o”, a replicat Bujduveanu. În baza aceleiaşi hotărâri a fost indexat, începând din anul 2023, impozitul pentru autovehiculele de transport marfă cu masă totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, ca urmare a modificări ratei de schimb leu-euro. De asemenea, au crescut şi tarifele de vizitare practicate de către Muzeul Naţional al Literaturii Române: de la 11 lei la 15 lei pentru adulţi şi de la 5 lei la 7 lei pentru elevi, studenţi, pensionari, militari şi grupuri organizate. Pentru copii mai mici de 7 ani, persoane cu handicap şi însoţitorii lor, intrarea este gratuită.

Cercetătorii australieni au conceput „fibre invizibile” pentru alimentele sănătoase