Directorul spitalului din Câmpina a renunțat la telefonul de 5.000 de lei, achiziționat din bani publici, după criticile la adresa sa

Este vorba despre un Iphone 14 , cumpărat de spital în urma unei licitații pe SEAP.

 Achiziție controversată la Spitalul Municipal din Câmpina. Călin Țiu, managerul spitalului, a stârnit un val de critici după ce și-a cumpărat un telefon de ultimă generație de 5.000 de lei din bani publici, potrivit ziare.com. Acest lucru în condițiile în care spitalul a făcut apel inclusiv la donații în perioada pandemiei de coronavirus, confruntându-se cu o situație financiară grea.

 În urma scandalului, managerul a renunțat la telefonul cumpărat prin sistemul public de achiziții, un Iphone 14 de ultimă generație, ce ar fi costat circa 1.000 de euro

 Managerul spitalului, Călin Țiu, spune că avea neapărată nevoie de el și că provine „de la resigilate”, adăugand că telefonul pe care îl avea se stricase și nu mai putea fi folosit.

„Am cerut serviciului de achiziții un telefon care să funcționeze în regim trafic date cu volum mare, cu memorie bună, cu protecție antivirus și mi-au oferit configurația aceasta, care e undeva că preț la mai puțin de un sfert decât plafonul legal de achiziție. Este un bun obținut prin program de finanțare bugetară, deci e un instrument de lucru necesar pentru că pe el se procesează date importante pentru spital 24 de ore din 24.E luat pe SEAP, e reambalat, mai avea un pic să fie second-hand ca să nu se supere nimeni”, a declarat Călin Țiu, când a încercat să justifice achiziția.

Cu toate acestea, luni dimineața, managerul s-a răzgândit și a anulat achiziția.

Imaginile filmate la spitalul din Cîmpina arată situația dificilă în care se află unitatea, unde au loc lucrări de reabilitare, iar unitatea sanitară are de achitat facturi mari la energia electrică.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a declarat  că achiziția e „imorală și arată lipsa de respect și de viziune managerială, dar și egoism” din partea managerului. Potrivit acestuia, spitalul are foarte multe lipsuri, iar cu banii respectivi se puteau cumpăra 2 – 3 telefoane pentru medicii de gardă sau cei care comunică pentru telemedicină sau transferul pacienților.

Proteste la Paris din cauza creșterii prețurilor