Antonella Lerca, prima femeie transgender, romă și lucrătoare sexuală, candidat la Consiliul Local al Sectorului 2

Antonella Lerca este prima femeie transgender, romă și lucrătoare sexuală care se încumetă să candideze la o funcție publică. Iubită și blamată deopotrivă, Antonella ne-a declarat că în pofida tuturor celor ce se declară împotriva ei, nu are de gând să renunțe nici la candidatură și nici la activism, fiind de părere că toate schimbările importante din lume s-au întâmplat cu pași mici și hotărâți.

Contactată de Hashtag News, Antonella Lerca a fost de acord să ne acorde un interviu în exclusivitate.

Interviu cu Antonella Lerca, candidat la funcția de consilier local, pentru Sectorul 2 al Capitalei

Hashtag News: Te rog, explică-le cititorilor noștri care este agenda ta electorală? Povestește-ne despre valorile tale, despre ce susții și poate cel mai important, care urmează să fie, caz în care vei fi aleasă consilier local în Sectorul 2 al Capitalei, primele tale propuneri către consiliu?

Antonella Lerca: Agenda mea electorală este diferită față de cea a politicienilor tradiționali. Am o agendă de stânga progresistă și aduc în spațiul public teme importante dar considerate tabu de majoritatea parlamentărilor. Propun să punem mai mai mult accent pe comunitățile vulnerabile și discriminate. Propun protecție socială și servicii publice prin fonduri și investiții în locuințe sociale și în mod special plafonarea chiriilor. Centre comunitare de socializare. Programe de mese calde în școli. Pun accentul pe drepturile femeilor și susțin combaterea discriminării. Vreau o stradă sigură iar soluția văzută de mine este investirea în programe din care să rezulte măsuri de combatere a hărțuirii și agresiunilor sexuale. Campanii ale Poliției Locale reprezentate video, pe platforme de socializare, panouri publice stradale, în parcuri sau la metrou, printre altele. De asemenea, n-ar strica programe de instruire pentru combaterea discriminării.

La fel de important pentru mine este să avem un sector mai verde, cu grădini comunitare, iar toaletarea copacilor și a vegetației existente să se desfășoare într-un mod responsabil. Transportul public în comun trebuie, și el, să beneficieze de schimbări, printr-un nou plan de mobilitate. Primăria ar trebui, în egală măsură, să preia serviciile de salubrizare, pentru a nu mai avea parte de probleme. Și nu în ultimul rând, îmi doresc ca locuitorii Sectorului 2 să aibă apă caldă.

Hashtag News: Am văzut că deja ți-ai început de ceva vreme campania de strângere de semnături, așadar… cum merge până acum? Ai speranțe că până la terminarea perioadei vei reuși să acumulezi numărul de semnături care ți-ar asigura intrarea efectivă în cursa electorală?

Antonella Lerca: Speranțele mele sunt destul de mari acum că există posibilitatea de a strânge și semnături online, din câte am aflat. Ceea ce mi-ar da o șansă reală. Importanța acestei candidaturi nu stă în intrarea efectivă în cursă, cât în posibilitatea de a crea precedent și de a da vizibilitate comunităților vulnerabile pe care le reprezint. Până acum am primit răspunsuri pozitive în contactul direct cu oamenii. Mă declar, momentan, mulțumită.

Hashtag News: Știm cu toții că o campanie electorală necesită timp, resurse umane, cât și financiare. Cum te descurci cu toate acestea, de vreme ce candidezi din postura de independent?

Antonella Lerca: Destul de greu… dar am găsit oameni minunați care mă susțin și colaborează cu mine la crearea de noi teme de campanie, postări pe rețelele de socializare, etc. A venit și un val mare de ură din partea oamenilor, dar eu mă concentrez pe cum să fiu mai constructivă și să nu dau frâu liber emoțiilor de tristețe și supărare pe care le simț în acele momente. Cât despre resurse financiare, ele nu prea există din moment ce o persoană transgender și romă se poate angaja cu greu din cauza transfobiei din societate.

Hashtag News: Cum te-au primit oamenii până acum?

Antonella Lerca: Măi, chiar a fost o mare surpriză și pentru mine să văd că pe oameni nu îi interesează identitatea mea de gen, ci care sunt temele mele de campanie și cum pot să le duc la bun sfarșit.

Hashtag News: Antonella, ești femeie transgender, romă și lucrătoare sexuală, iată din start trei motive de prejudecată foarte des întâlnite, din păcate, printre români. Ce ți s-a reproșat până acum cel mai mult, în contextul campaniei? Faptul că ești transgender, faptul că ești romă, ori faptul că practici munca sexuală? Și cum comentezi toate acestea?

Antonella Lerca: Toate trei, însă cu precadere faptul că sunt lucratoare sexuală și romă. Știm bine că mulți dintre români sunt încă rasiști, atunci când vine vorba de etnia romă. Cât despre identitatea de gen transgender, oamenii nu prea știu despre ce e vorba și există foarte multă lipsă de comunicare în spațiul public cu privire la ce înseamnă a fi persoană trans.

Hashtag News: Care sunt planurile tale de viitor, caz în care vei fi aleasă consilier în Sectorul 2? La următoarele alegeri vei ținti mai sus sau vei prefera să-ți continui munca în calitate de consilier local, candidând la încă un mandat?

Antonella Lerca: Eu întodeauna am zis că o societate progresează cu pași mici, deci da, este un prim pas spre o carieră politică mai amplă, însă momentan vreau să deprind tainele politicii locale, ca mai apoi să fiu pregătită pentru când va veni un pas mai mare.

Hashtag News: Și, într-un final, care sunt planurile tale de viitor, caz în care NU vei fi aleasă consilier local?

Antonella Lerca: Eu sunt o activistă pentru drepturile omului de când mă știu. Candidatura este doar un episod, eu voi lupta în continuare pentru drepturi egale ale persoanelor trans, ale persoanelor rome și pentru dezincriminarea totală a muncii sexuale. Deci bataliile mele nu se opresc aici, eu am în continuare de dus lupte cu o societate transfobă, misogină și patriarhală.

Hashtag News: Un mesaj pentru locuitorii Sectorului 2?

Antonella Lerca: Dragi locuitori ai Sectorului 2, eu nu vă promit că pot schimba lumea, dar pot schimba Sectorul 2. Doar împreună cu voi! Alăturați-vă campaniei mele ca să facem din Sectorul 2, un sector al tuturor!

Citește și: Coaliția pentru Familie luptă contra COVID, dar vrea redeschiderea bisericilor

#News