Jocurile Olimpice de iarnă, în pericol din cauza Omicron

Nu erau de ajuns anunțurile de boicotare a celui mai mare eveniment sportiv la nivel mondial, căci noua variantă coronavirus le dă bătăi de cap organizatorilor

Ediția de iarnă a Jocurile Olimpice – Beijing 2022 este în pericol din cauza noii variante Omicron, însă organizatorii și autoritățile dau asigurări că au mijloacele necesare pentru a face față acestei provocări, relatează AFP, citează France 24.

„Cred că va duce cu siguranță la provocări legate de prevenire și control”, a declarat purtătorul de cuvând la Ministerului de Extern, Zhao Lijian, adăugând că Beijingul „apreciază eforturile Africii de Sud de a oferi informații în timp util” în privința noii variante coronavirus, fapt care nu s-a întâmplat și în cazul Chinei, unde a durat mai bine de o lună de la primul caz, în Wuhan, până s-a anunțat oficial, la nivel mondial.

„Dar China are multă experiență în răspunsul la Covid-19”, a adăugat Zhao. „Cred cu tărie că Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfășura fără probleme”. 

De altfel, China este hotărâtă să desfășoare Jocurile Olimpice fără probleme de Covid-19, în ceea ce ar fi o victorie de propagandă decisivă pentru strategia de toleranță zero a Beijingului împotriva Covid-19.

„China a făcut deja o treabă bună în pregătirile tehnice” contra variantei Omicron, a declarat Xu Wenbo, șeful institutului de control al virusului de la Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„Avem multe linii de cercetare tehnică, inclusiv cercetarea tehnică preliminară a vaccinurilor dezactivate, a vaccinurilor pe bază de proteine ​​și a vaccinurilor pe bază de vectori”, a spus el la un briefing separat de marți. De altfel, peste 1,1 miliarde de oameni au fost complet vaccinați împotriva coronavirusului până ieri, potrivit autorităților sanitare.

Pe lângă „provocarea” dată de Covid, fie că vorbim de varianta Delta sau de cea nouă, Omicron, sunt numeroase acuzații la adresa Chinei și în privința încălcării drepturilor omului, iar în acest context mai multe țări au anunțat inclusiv boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă, de la Beijing, din 2022.

Citește și: Scrisoare deschisă a medicilor pentru anularea Jocurilor Olimpice