Sursa foto: Pixabay

Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, a lansat public o serie de afirmații pline de optimism.

În opinia sa, România poate să fie în primele 10 economii la nivelul Uniunii Europene din perspectiva PIB-ului nominal. Obiectivul poate fi atins până la finalul deceniului, consideră el.

Afirmațiile au fost făcute cu prilejul conferinţei „The Global Puzzle”, organizată de Oxygen Events. Aceasta avea ca temă şocurile cu care s-a confruntat omenirea în ultimii doi ani.

Andrei Rădulescu: Lumea euroatlantică nu își dorește instabilitate la granițe

„Îmi menţin o abordare destul de optimistă. Cred că ceea ce am previzionat înainte de pandemie se poate întâmpla în sensul în care România poate, până la finalul deceniului, să fie în primele 10 economii la nivelul Uniunii Europene din perspectiva PIB-ului nominal.

Cred că România poate, până la sfârşitul deceniului, să meargă cu PIB per locuitor la paritatea puterii de cumpărare, de la 73%, cât a fost nivelul din 2021, să se apropie de 90 – 100% din media Uniunii Europene. Este foarte posibil acest lucru să se întâmple.

Suntem într-un clivaj între lumea euroatlantică şi blocul asiatic, dar noi ca români suntem vitrina lumii euroatlantice şi nucleul dur al acestei lumi euroatlantice nu îşi doreşte instabilitate la graniţe, nici economică, nici politică, nici socială”, a declarat Andrei Rădulescu.

Blocul euroatlantic va continua să fie din ce în ce mai activ prin investiţii în economia României, apreciază el. Datele pe primele 7 luni arată o creştere privind investiţiile străine directe. Procentul este de 40%, însemnând 5,5 miliarde de euro în perioada ianuarie – iulie.

România prezintă multe avantaje, comparativ cu țările din Vest

Potrivit AGERPRES, Andrei Rădulescu a arătat și că economia României este una competitivă. Poate concura cu țările Occidentale întrucât are o structură a populaţiei care este mai tânără. De asemenea, gradul de flexibilitate a pieţei de muncă este net superior Vestului, spune el.

„România are toate valenţele pentru a beneficia de pe urma suprapunerii acestor şocuri şi de a-şi continua procesele de creştere economică şi de dezvoltare şi dincolo de faptul că avem clar divergenţe în interiorul economiei României.

Cu toate acestea, dacă ne uităm pe perspectivele pe termen mediu eu mă menţin optimist şi cred că putem să ne apropiem. Sunt deja oraşe în România care sunt cu mult peste Uniunea Europeană din perspectiva PIB-ului pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare.

Şi haideţi să ne uităm la Bucureşti, la Cluj, avem un sector IT&C care e foarte dinamic, foarte puternic.

Avem însă din păcate un dezinteres total pentru reforma administraţiei publice şi nu putem să avem performanţă a la long, nu putem să avem dezvoltare durabilă dacă nu vom reuşi să facem această reformă în administraţia publică, care este imperativ necesară, mai ales în contextul digitalizării”, a mai explicat Andrei Rădulescu.

În încheiere a precizat că România are o structură a administraţiei publice învechită. Este similară cu cea din 1989, deşi populaţia s-a redus semnificativ. 

Citește și A intrat cu mașina în autospeciala poliției, care staționa