Alarmant: Tot mai mulți tineri din județul Botoșani se îmbolnăvesc de cancer

Cel mai tânăr bolnav este un copil de 2 ani și jumătate.

Numărul locuitorilor din județul Botoșani care se află în evidențele medicilor oncologi a depășit 8.300, peste 100 fiind copii, cel mai mic având doar 2 ani, potrivit g4media.ro. Din cauza lipsei unei secții de oncologie pediatrică, copiii sunt tratați la Iași.

Tot mai mulți locuitori se îmbolnăvesc de cancer

În cursul anului trecut, peste o mie de locuitori din județul Botosani au fost diagnosticați cu o formă de cancer, în timp ce în primele șase luni ale acestui an au fost luați în evidență peste 600 de bolnavi noi. În fiecare lună sunt înregistrate 90-120 de cazuri noi. Medicii acordă lunar între 300 și 400 de servicii la spitalizarea de zi, ingrijorător fiind faptul că a scăzut media de vârstă a bolnavilor.

Vârsta bolnavilor este în scădere 

Potrivit medicilor, foarte mulți dintre pacienți sunt tineri, cu vârste între 20 și 30 de ani. Potrivit medicului șef al Secției de Oncologie, Mirela Movanu,în ultima perioadă au fost mai multe tumori digestive, genitale, tumori de sferă ORL și cancere pulmonare Factorii de risc ai producerii bolii sunt legați de alimentație, tutun, de radiații

„Spre sfârșitul anului vor fi mai mulți pacienți. Avem și copii pe care îi luăm în evidență, dar nu-i tratăm, cel mai mic pacient are 2 ani și jumătate, cu tumoră, iar media de vârstă este de 60-75 ani. Sunt și persoane tinere, de 20, 30, 40 de ani, cu cancer de sân, cancer genital. Melanomul a început să fie frecvent. Nu putem spune că există o cauză anume.Sunt factori de risc legat dealimentație, tutun, de radiații” spune Medicul șef al Secției de Oncologie, Mirela Movanu.

Din cauza adresabilitățîi crescute, conducerea spitalului a deschis două cabinete de oncologie în ambulatoriul de specialitate. Cabinetele oferă servicii medicale și rețete doar în prima parte a zilei, conform solicitărilor venite din partea bolnavilor.

Comunitatea Declic organizează o serie de proteste față de ministrul Mediului

 Tot