Delta Dunării
Delta Dunării

Amenzile pentru faptele comise în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au fost mărite, printr-o hotărâre adoptată, joi, de Guvern, a transmis Ministerul Mediului, valoarea maximă a contravenţiilor ajungând până la 15.000 de lei pentru persoane fizice şi până la 50.000 de lei pentru persoane juridice, potrivit g4media.ro.

”Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor Hotărârea de Guvern privind actualizarea limitelor amenzilor prevăzute la art. 13 din Legea nr.82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.”, a transmis Ministerul Mediului.

 Potrivit ministrului Mediului, prin înăsprirea sancţiunilor în Delta Dunării se urmărește descurajarea încălcării prevederilor legale în vigoare, amenzile fiind mici, neactualizate din anul 2011.

Potrivit ministrului Tanczos Barna, respectarea legislaţiei este obligaţia fiecăruia, trebuind să existe un comportament responsabil faţă de natură şi mediul înconjurător.

„Acţiunile noastre pot avea un impact negativ asupra biodiversităţii ducând chiar la compromiterea sau pierderea unor habitate naturale”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Executarea lucrărilor de amenajare şi construcţie, de orice natură ar fi ele, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea condiţiilor prevăzute în acestea se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei (2.000 lei cuantum vechi) la 10.000 lei (6.000 lei cuantum vechi) pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.

Debarcarea pasagerilor sau turiştilor la mal natural, cu excepţia cazurilor de forţă majoră, care vor fi anunţate Administraţiei Rezervaţiei, sunt sancţionate cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice

 Camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, precum şi nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare, se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei  pentru persoane juridice.

Comunitatea Declic organizează o serie de proteste față de ministrul Mediului