Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un studiu recent a examinat motivul care îi face pe adolescenții din SUA să consume țigări electronice și dacă acest consum ar avea legătură cu orientarea sexuală, rasa și etnia, indică Eurek Alert.

Cercetătorii estimează că jumătate din toți elevii de liceu din Statele Unite au încercat să vapeze cel puțin o dată.

O treime dintre liceenii din Statele Unite vapează în mod regulat

Din momentul în care țigările electronice au fost introduse în SUA în 2013, acestea au devenit din ce în ce mai populare, în special în rândul adolescenților.

Din 2019 până în 2020, popularitatea utilizării țigărilor electronice de unică folosință în rândul elevilor de liceu din SUA a crescut cu 1.000%, de la 2,4% la 26,5%, potrivit CDC.

Deoarece nicotina din țigările electronice creează dependență, utilizarea țigărilor electronice duce la riscuri mai mari de a fuma țigări obișnuite, mai târziu în viață

Prin urmare, cercetătorii doresc să afle mai multe despre grupurile de adolescenți care vapează în prezent și motivele care îi pun în pericol.

Un studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine a folosit date de sondaj de la peste 38.000 de elevi de liceu din SUA din 2015-2019 pentru a determina cât de răspândită este vaparea în diferite grupuri prin raportare la orientare sexuală, rasă și etnie. Ceea ce au descoperit sunt diferențe dramatice în ratele de vapare între acești markeri de identitate.

Scris în colaborare cu Andy Tan, profesor asociat la Școala de Comunicare Annenberg și Juhan Lee, cercetător postdoctoral la Școala de Medicină a Universității Yale, studiul completează un gol care există în studiile despre țigări electronice: cercetarea despre vapare și prevalența în rândul tinerilor la intersecțiile mai multor identități minoritare.

Tinerii de culoare, cu înclinații homosexuale, sunt mai predispuși la a alege țigările electronice

Studiul a descoperit diferențe semnificative în prevalența utilizării actuale a țigărilor electronice între fetele lesbiene și heterosexuale atunci când se compară grupurile rasiale.

Utilizarea actuală a țigărilor electronice a fost mai mare la fetele de culoare care se identifică ca lesbiene, comparativ cu fetele de culoare care se identifică ca heterosexuale (18,2% față de 7,1%).

Rata a fost, de asemenea, mai mare la fetele multirasiale care se identifică drept lesbiene, comparativ cu fetele multirasiale care se identifică drept heterosexuale (17,9% față de 11,9%). Pe de altă parte, fetele albe care se identifică drept lesbiene s-au dovedit a fi expuse unui risc mai scăzut de vapare curentă în comparație cu fetele albe care se identifică ca heterosexuale (9,1% față de 16,1%). În rândul băieților, nu au existat interacțiuni semnificative între orientarea sexuală și rasă sau etnie, în legătură cu prevalența vapării.

Există o legătură între orientarea sexuală și vapare

Un posibil motiv asociat cu diferențele în utilizarea de țigări electronice la intersecția dintre orientarea sexuală și rasa în rândul fetelor, dar nu și al băieților, se poate datora unor niveluri mai ridicate de marketing direcționat al țigărilor electronice către femeile dintr-o minoritate sexuală de culoare, spun autorii.

Cercetările anterioare au descoperit că, în comparație cu femeile tinere heterosexuale albe (cu vârste între 18 și 24 de ani), femeile bisexuale de culoare și femeile bisexuale hispanice au raportat niveluri mai mari de expunere la reclame pentru produse din tutun, în timp ce nu au existat diferențe substanțiale în expunerea la aceste reclame în rândul bărbaților tineri.

Adaptare: Eurek Alert