Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski le-a cerut, miercuri, liderilor NATO prezenți la Madrid, mai multe arme pentru a putea lupta împotriva Rusiei. Înainte de discursului liderului de la Kiev, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Alianța Nord-Atlantică va continua să furnizeze armatei ucrainene armele necesare „atâta timp cât va fi necesar”, scrie Adevărul.ro.

De asemenea, președintele Ucrainei a cerut 5 miliarde de dolari pe lună pentru a se putea apăra în fața agresiunii Rusiei, Zelenski precizând că Putin nu are de gând să se oprească doar în Ucraina.

„Acesta nu este un război declanşat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa – pentru cum va arăta viitoarea ordine mondială”, a spus Zelenski liderilor NATO adunați la Madrid.

Ucraina trebuie sprijinită în continuare în fața agresiunii rusești

Liderul de la Kiev a anunțat că armata sa are nevoie de artilerie modernă, de rachete și sisteme antiaeriene pentru a putea continua războiul cu rușii.

„Pentru a elimina superioritatea artileriei ruse, un avantaj semnificativ, ne trebuie mult mai multe din aceste sisteme moderne, din această artilerie modernă”, a indicat preşedintele Zelenski.

La summitul NATO de la Madrid se va discuta și despre aderarea Finlandei și Suediei în Alianță, lucru considerat de Moscova un factor „extrem de destabilizator.”

„Poziţia noastră este cunoscută, nu se schimbă, considerăm extinderea alianţei atlantice drept un factor extrem de destabilizator la nivel internaţional”, iar Moscova are o atitudine „negativă” faţă de intrarea Suediei şi Finlandei în organizaţie, a declarat Riabkov pentru presa rusă, preluată de agenţia oficială TASS.

Reamintim că NATO a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China. În plus, documentul include și invitația oficială către Finlanda şi Suedia pentru ca cele două state să devină membre ale Alianței, relatează sursa citată.

Citește și articolul: Disperare în Yemen. Milioane de oameni riscă să moară de foame din cauza conflictului din Ucraina