Alertă în județul Maramureş, după ce un câine mort a fost diagnosticat cu rabie

Mai multe animale din gospodării au fost eutanasiate

Un câine adus din cartierul Blidari – Baia Mare în adăpostul de animale a fost diagnosticat cu rabie, a comunicat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş.

Problema a fost semnalată de către medicul veterinar al adăpostului de câini fără stăpân din oraşul Baia Mare privind decesul unui câine din adăpost,care prezenta simptomatologie specifică rabiei.

„În urma investigaţiilor/analizelor de laborator efectuate la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş s-a diagnosticat Rabia, ulterior diagnosticul fiind confirmat şi de către Institutul pentru Diagnostic şi Sănătate Animală. Ancheta efectuată a relevat că serviciul de ecarisaj a capturat câinele în data de 18.03.2023 de pe raza localităţii Blidari, a fost introdus în adăpostul de câini fără stăpâni al Municipiului Baia Mare, unde a fost microcipat. După revenirea din starea de tranchilizare, câinele a devenit agresiv, prezentând simptomatologie specifică rabiei (sialoree, inapetenţă, agresivitate), în data de 22.03.2023 acesta decedând. Pe perioada cazării în adăpost câinele bolnav nu a avut contact cu celelalte animale din incinta adăpostului (fiind cazat în boxa de izolare), neimpunându-se măsuri restrictive asupra acestora”, a precizat DSVSA, potrivit g4media.ro.

 Până la capturarea câinelui bolnav, animalul a avut contact cu alţi patru câini din trei gospodării de pe raza localităţii Blidari.

„Întrucât câinii respectivi nu au fost vaccinaţi antirabic sau nu se aflau în perioada de protecţie asigurată de vaccin s-a impus eutanasierea lor. Personalul lucrător din cadrul adăpostului a fost dirijat la Spitalul de boli infecto-contagioase pentru vaccinarea antirabică (…) Zilele trecute a fost efectuată dezinfecţia la nivelul adăpostului de câini fără stăpâni, iar în weekendul trecut au fost efectuate dezinfecţii în cele trei gospodării contaminate”, a mai precizat DSVSA. S-au stabilit ca zonă de protecţie – localitatea Blidari, zona de supraveghere – localitatea Firiza, precum şi zona infectată – Fondul cinegetic Valea Neagră, Săsar, Izvoare. Pe raza localităţilor Blidari şi Firiza se vor aplica măsuri de restricţie a circulaţiei animalelor din toate speciile receptive pentru o perioadă de 30 zile. La nivelul Fondurilor de vânătoare se vor catagrafia speciile receptive, în special populaţia de vulpi, organizând acţiuni de vânătoare la vulpe, fără utilizarea câinilor de vânătoare, precum şi patrulări pentru identificarea/găsirea animalelor moarte susceptibile de infectare. De asemenea, se interzice jupuirea animalelor împuşcate.

Percheziții la persoane care au falsificat bani