Credit foto: Superpovești din București
Credit foto: Superpovești din București

A debutat evenimentul Superpovești din București, ediția a II-a, un concurs în cadrul căruia copiii rescriu legendele Capitalei.

Anunţul a fost făcut de Ministerul Culturii, iar cele mai bune povești vor fi publicate într-un volum colectiv.

Copiii se pot documenta în biblioteci, librării sau mediul online, încurajându-se, astfel, şi dialogul cu profestorii

Potrivit unui comunicat al ministerului, copiii și adolescenții din Capitală sau cei care învață în București sunt invitați să caute poveștile ascunse din istoria orașului.

Activităţile sunt diverse şi presupun o documentare realizată în familie sau în cadrul comunității locale, în cadrul școlii, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării.

De asemenea, cei mici pot selecta informaţiile existente în documentele și materialele din spațiul digital, pentru ca, mai apoi, să le transpună în povești.

Dacă ne uităm cum arată pe hartă, Bucureștiul ni se dezvăluie ca o făptură fantastică și cameleonică. E ca un Balaur cu aripile întinse din Popești Leordeni până în Otopeni, cu Lacul Cernica precum un ochi albastru pe capul cu corn și cu Lacul Morii tatuat pe coadă. Ca un animal bătrân și trecut prin multe, Bucureștiul ne poartă pe toți îngăduitor pe spate. Uneori ne vorbește: în triluri de mierlă, în țipete de pescăruși, în croncănit de ciori, în zgomot de motoare ambalate, în duduit de picamer, în dangăte de clopot. Alteori, dacă suntem atenți, îl putem auzi în nopți de vară cum respiră parfumat miros de tei”, a precizat Victoria Pătrașcu, scriitoare şi fondatoarea a Asociației De Basm.

Perioada în care cei mici pot rescrie legendele Capitalei va fi între 15 august – 4 septembrie 2022. Participarea este gratuită

În perioada 15 august – 4 septembrie 2022, copiii și adolescenții cu vârste între 8 și 18 ani, împărțiți în trei mari categorii de vârstă, sunt așteptați să trimită poveștile lor către organizatori.

Un juriu va evalua poveștile, iar câștigătorii vor fi anunțați pe data de 19 septembrie 2022.

Cele mai bune povești vor fi publicate într-un volum colectiv, care va fi lansat în luna decembrie a acestui an. Conform publicaţiei Descoperă.ro, participarea copiilor la concurs este gratuită.