Micii transportatori din Bulgaria amenință că vor bloca vămile

Șoferii sunt pregătiți de protest dacă statul va majora din 2023 taxele de drum pentru vehiculele grele de marfă

Asociația Micilor Transportatori din Bulgaria pregătește un protest național, proprietarii firmelor cu până la 5 camioane amenințand că vor bloca cu camioane toate punctele de frontieră. Șoferii sunt pregătiți de protest dacă statul va majora din 2023 taxele de drum pentru vehiculele grele de marfă, potrivit g4media.ro.

 Potrivit Asociației Micilor Transportatori, sectorul are nevoie de sprijin. 12.000 de firme mici nu se mai descurcă deoarece, spre deosebire de alte țări europene, Bulgaria nu le-a inclus în Planul de Redresare și Reziliență.

Decizia a fost luată recent în cadrul Adunării Generale de la Plovdiv. Borislav Mechkarov este șofer internațional de 18 ani iar camionul său a parcurs milioane de kilometri pe drumuri, atât în Bulgaria, cât și în străinătate. El spune că starea secțiunilor de drum de clasa a două din Bulgaria este cea mai critică față de cele din Europa. „90% dintre toate șosele de centură din orașe sunt sub orice critică. Cel mai rău stă șoseaua de centură a orașului Vrața, iar acolo e deja șoseaua spre Vidin. Nimic nu este reparat, ci doar peticit din când în când, iar plombele din gropile de asfalt cad doar când treci pe acolo. De ce să plătesc pentru asta, dacă nu este reparat?”, se întreabă Borislav Mechkarov.

Cealaltă problemă a micilor transportatori este așteptarea cu ore la granițe, pentru care plătesc deseori amenzi. Transportatorii mici propun ca TIR-urile bulgărești să treacă în tranzit prin coridoare speciale prin granițele din interiorul UE.

„Bulgaria-România, aici țări vecine, să trecem liber, fără controale mari, ca de exemplu în Ungaria, cântarul lor este separat de casele de marcat”, explică Ivanka Ivanova.

„Da, veți spune să creștem prețul transportului, dar că atunci când creștem prețul transportului cu 5%, totul în magazin sare cu 50%. Unii se spală constant pe mâini de noi. Nu dorim să fim parte din această schemă. Dacă taxele de drum vor fi înghețate, dacă se încheie un acord între Bulgaria și România pentru a evita aceste cozi, nu avem nicio intenție să protestăm”, a declarat Vladimir Maistorov, președintele Asociației Micilor Transportatori din Bulgaria.

Guvernul anunță înființarea a 850 de grădinițe comunitare sau grupuri de joacă