Guvernul anunță înființarea a 850 de grădinițe comunitare sau grupuri de joacă

Ele vor oferi servicii de educație, îngrijire, protecție, nutriție pentru copii, mai ales din comunitățile dezavantajate.

Numărul consilierilor școlari se dublează, de la un consilier la 1.200 de copii se ajunge la un consilier la 800 de elevi și preșcolari, anunță ministrul Educaţiei, Ligia Deca. De asemenea, se înfiinâează 850 de ludoteci sau grupuri de joacă, în următorii 4 ani. Guvernul a decis  înființarea serviciilor complementare de tip ludotecă, grup de joacă și grădiniță comunitară, potrivitstiripesurse.ro.

 „Vorbim despre 2.550 de posturi pentru asigurarea personalului necesar înființării, până în anul 2026, a 850 de grădinițe comunitare sau grupuri de joacă, ludoteci. Ele vor oferi servicii de educație, îngrijire, protecție, nutriție pentru copii, mai ales din comunitățile dezavantajate. Pentru primele 412 astfel de servicii complementare vom aloca din PNRR 103 milioane de euro, iar 14,3 milioane de euro vor fi alocate pentru formarea personalului care le deservește”, a declarat ministrul Educației.

Activitatea cu copiii din cadrul acestor servicii complementare se organizează pe grupe omogene sau eterogene ca vârstă, iar numărul de copii dintr-o grupă va fi nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20. Personalul este didactic și nedidactic și se încurajează participarea voluntarilor.

  O hotărâre de Guvern adoptată miercuri prevede „cea mai mare creștere a numărului consilieri școlari” și introducerea serviciilor de educație timpurie complementare. Mai exact, se alocă 1.200 de noi posturi de consilier școlar, reprezentând o creștere de aproximativ 50% față de numărul actual, a spus Ligia Deca. „Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistență psihopedagogică, ceea ce va contribui la creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la serviciile de asistență psihopedagogică, orientare școlară și profesională, extinderea rețelei de cabinete școlare de asistență psihopedagogică și extinderea activităților de prevenire a violenței școlare în contextul campaniei ”, a declarat ministrul.„Practic, trecem de la un consilier la 1.200 de elevi în medie și preșcolari la un consilier la 800 de elevi și preșcolari și ne apropiem pe dezideratul pe care îl avem către 2030, și anume un consilier la aproximativ 500 de elevi”, a afirmat Deca.

Medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri de maxim 1.608 lei