Iohannis a promulgat legea monitorizării electronice

Legea monitorizării electronice  a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis, a informat Administrația Prezidențială. Aceste dispozitive vor fi folosite în situații privind executarea măsurilor controlului judiciar, a arestului la domiciliu, în cazul unui ordin de protecție sau în cazurile de supraveghere de la distanță. Legea monitorizării electronice a fost votată, în aprilie, în unanimitate.  

Putem spune că acestă lege poate fi considerată o „gură de oxigen” prentru un număr mare de persoane, majoritatea femei, ce au recurs la ordin de restricție în cazurile de violență domenstică, dar și ca o fărâmă de dreptate făcută, prea târziu, pentru zecile de femei ce și-au pierdut viața, deși aveau ordinul în buzunar.

Potrivit Legii ce reglementează monitorizarea agresorilor, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) este un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. În scopul verificării cu operativitate de către organele competente a alertelor SIME, persoana supravegheată este supusă fotografierii, cu ocazia montării dispozitivului electronic de supraveghere. Fotografierea se face fără consimțământul persoanei.

Zeci de femei decedate, cu ordinul de restricție în buzunar

În 2020, aproape 10.000 de femei au fost bătute de parteneri, iar unele au fost ucise, cu ordinul de protecție în buzunar. De altfel, în lipsa brățărilor electronice, hârtiile emise de polițiști sau de judecători au fost inutile. „Violența domestică este vizibilă doar în momentul în care victima atrage atenția prin moartea ei. Până atunci, din păcate, chestia asta, „eu nu mă bag”, toleranța excesivă este mult mai vizibilă”, preciza în urmă cu ceva vreme sociologul Gelu Duminică, citat de Digi24. Conform sursei sus menționate, creșterea violenței domestice, de la un an la altul, s-a văzut și în numărul ordinelor de restricție. Dacă în 2019 erau emise peste 7.900, în 2020 judecătorii și polițiștii au eliberat aproape 8.400.

Citește și: Laboratorul de cyborgi al „domnului” Simion