Virgil Popescu: „Furnizorii au abuzat de acest lucru”

Consumatorii casnici, puși „la zid”de ANRE

Liberalizarea prețurilor la energia electrică a stârnit oarecare panică în rândul consumatorilor, care de la 1 ianuarie 2021 se văd puși „la zid”, rămân sau nu la același furnizor, tot vor avea prețuri mai mari la „electricitate”. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, la Digi FM, că va cere Consiliului Concurenței să verifice noile prețuri impuse de furnizorii de energie electrică pentru românii care nu-și schimbă contractul de la 1 ianuarie.

„De la 1 ianuarie, toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal. După părerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru şi au impus un preţ în serviciul universal mai mare decât cel din piaţa concurenţială. Vorbim de preţuri mai mari şi cu 25%. Acest preţ al serviciului universal nu va rămâne aşa, am discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi voi solicita în scris să verifice cum au fost făcute aceste preţuri, care mi se par a fi artificial mărite”, a afirmat ministrul, într-o intervenție la Digi FM.

Totodată, ministrul Energiei le-a recomandat românilor să verifice „comparatorul de prețuri” de pe site-ul ANRE, acolo unde se află toate ofertele tuturor furnizorilor și să-și aleagă un furnizor cu cel mai bun preț din piața concurențială. El a adăugat că oricând se pot muta la alt furnizor de energie care oferă un preț mai avantajos, precizând că „poate sunt oameni mai conservatori, nu vor să se mute acum, iar aceasta nu este o practică concurenţială corectă”.

Piaţa de energie va fi liberalizată de la 1 ianuarie, iar clienţii care nu semnează contract cu un furnizor concurenţial vor fi alimentaţi în continuare de actualul furnizor, însă nu la un preţ pentru serviciu universal reglementat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci stabilit de furnizorul de ultimă instanţă.

Liberalizarea este valabilă pentru toţi consumatorii de electricitate, indiferent de compania care îi alimentează, astfel că trebuie selectată fie o ofertă de pe piaţa concurenţială (a aceluiaşi furnizor sau a altui furnizor), fie nu este făcută nicio schimbare şi va fi plătit preţul universal.

Citește și: Popescu vrea să se apuce de treabă și promite că România va produce energie

#News