Adeverința de vaccin și ce îți garantează aceasta

Guvernul României a publicat o serie de lămuriri cu privire la programarea pentru vaccinare, în prezent fiind eligibile numai acele persoane care, prin natura locului de muncă, prezintă un risc sporit de infectare

Cu toate că, cel puțin momentan, „populația de rând” nu are acces la vaccinul anti-Covid, se prefigurează ca în viitor să ne putem vaccina cu toții, la cerere. Odată cu acest vaccin, beneficiarul va primi și o adeverință de vaccin care, în dulcele stil clasic, a generat o sumedenie de teorii. În momentul de față, nu numai că nu putem opta pentru un vaccin, însă nici statutul adeverinței nu garantează eliberarea de restricții pentru cei care aleg să se vaccineze, întrucât, potrivit președintelui Sindicatului Europol, aceasta are, în acest moment, un titlu formal.

„Această adeverinţă de vaccinare a fost cu titlu formal eliberată de către autorităţi”, spune președintele Sindicatului Europol

„Sub o formă sau alta să ateste existenţa acestei vaccinări. La acest moment, ea nu este de natură să producă efecte juridice. Ar fi imposibil ca să putem spune că persoanele vaccinate pot să servească masa la restaurant, în interioriul restaurantului, iar cele care nu sunt vaccinate să servească masa în afară. Interdicţiile rămân în continuare şi pentru cei vaccinaţi şi pentru cei nevaccinaţi. Obligaţia de a prezenta un test PCR cu 48 sau 72 de ore înainte, depinde de la o ţară la alta, rămâne în continuare”, a declarat Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol.

În mod cert, reprezentanții HoReCa au speranța ca, odată lucrurile reglementate, această adeverință de vaccin anti-Covid să ajute la relansarea sectorului, profund afectat de pandemia de Coronavirus, în ultimul an. Mai mult decât atât, cei din turism speră, la rândul lor, că o astfel de hârtie la purtător ar putea elimina obligativitatea testelor PCR.

Guvernul României a publicat o serie de lămuriri cu privire la programarea pentru vaccinare, în prezent fiind eligibile numai acele persoane care, prin natura locului de muncă, prezintă un risc sporit de infectare. Programările se pot face aici.

Astfel, vorbim despre un stadiu incipient, unul în care formalitățile nu sunt încă bine definite, așadar nici statutul oficial al adeverinței de vaccin nu este unul cu trăsături clare.

Citește și: De astăzi, românii se pot planifica pentru vaccinarea anti Covid

#News