Românii care își instalează panouri fotovoltaice pentru a obține profit riscă sancțiuni

Energia produsă cu ajutorul soarelui nu poate fi susținută de rețeaua de electricitate națională, veche de 60 de ani

Panou fotovoltaic
Panou fotovoltaic

 Aproape 100 de mii de români își produc energie cu ajutorul soarelui, numai că rețeaua de electricitate națională, veche de 60 de ani, nu-i poate susține. Pentru a gestiona situația, autoritățile vor să-i sancționeze pe românii care își instalează panouri fotovoltaice pentru profit, și nu pentru consumul propriu, potrivit digi24.ro.

Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice au ajuns să producă peste 1.200 de MW cu ajutorul soarelui, adică aproape cât două reactoare de la Cernavodă.

Toată această energie verde pune presiune pe rețeaua națională de electricitate. Acest lucru deoarece sistemul construit în mare parte în anii 60 nu a mai avut parte de investiții în ultimii ani.

„În prezent nu există o limită a prosumatorilor. Practic, poți fi prosumator și la 3 MW. Bine, nu mai ai aceleași beneficii ca unul la 400 de KW, și există și problema dezechilibrelor. Dezechilibrele au început să aibă valori foarte mari din punct de vedere a cantității, dar și ca valoare”, a declarat Viorel Alicuș, reprezentant ANRE.

 Potrivit lui Nicolas Richard, furnizor de energie, trebuie găsite modalități de a avea un sistem prin care nu se încurajează injectarea în rețea, deoarece este singura metodă de a nu crea probleme la sistem.

 Autoritățile spun că unii dintre românii care produc energie verde au început să facă asta pentru profit. Adică vând surplusul de energie în rețea, lucru pe care legea nu-l interzice. „Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Stocarea energiei ar fi o soluție pentru ca sistemul național să nu aibă probleme din cauza inflației de prosumatori. Dar bateriile de stocare costă aproape jumătate din investiția din fotovoltaice. Din acest motiv, autoritățile vor ca anul viitor să ofere bani românilor și pentru baterii, prin programul Casa Verde. Medicii avertizează: Atenție la produsele de pește în postul Crăciunului