Miercuri, județul Cluj trecuse de coeficientul de contaminare de 4 la mia de locuitori (4,09), cea mai mare la nivelul României. La B1 TV, Emil Boc a explicat de ce sunt aceste cifre, mai mult, „respectarea regulilor de protecție sanitară este un act de patriotism”, care trebuie să ne intre în rutină.

„Din nefericire, experții spun că până la sfârșitul anului, dacă nu sunt responsabili cetățenii, autoritățile, există riscul să ajungem la 2 milioane de decese și – Doamne, Ferește! – nu se știe cine ajunge în alea 2 milioane, că la nimeni nu e scris în frunte că nu poate fi afectat. Repet încă o dată, e un mare pericol și consider că respectarea regulilor fundamentale – mască, distanțare fizică, igienă elementară, astăzi acestea reprezintă acte de patriotism local sau național, cum vreți să le spunem, pentru că această bătălie cu COVID-19 e departe de a mai fi considerată o poveste, este o realitate crudă și numai cine este complet orb nu poate să vadă realitățile din România”, a explicat Emil Boc, primarul Clujului.

Pe primul loc în România

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, 5.343 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național, dintre care Clujul a înregistrat 356. „În primul rând, aș vrea să fac și eu această completare. La Cluj nu e mai rău ca în altă parte din țară, nu e mai rău ca și în Europa în alte zone. Suntem pe primul loc în clasament și noi, și Bucureștiul datorită capacității mari de testare, pentru că această impunere de 3 la mie nu se raportează la procentul de persoane infectate, ci pur și simplu se raportează la numărul de teste. Or, capacitatea, așa cum am spus, a Clujului și a Bucureștiului este triplă dacă nu de patru sau de cinci ori mai mare a multor județe. Prin asta, vreau să fiu foarte clar, nu vreau să diminuez un milimetru pericolul COVID-19. El este o realitate sau, cum se spune, elefantul este în casă, sau COVID este în oraș, în România, în Europa, în lume”, a mai spus Boc.

„De peste șapte de luni de zile, medicii sunt în prima linie a acestei bătălii. Felicitări și onoare acestui corp medical care practic salvează viețile noastre în fiecare zi, dar ca în orice război prima linie a frontului poate să cedeze la un moment dat dacă nu are susținerea a celor din spatele frontului, adică a noastră, a cetățenilor, și știți bine ce s-a întâmplat în războaie când cetatea a cedat, când cei care se aflau în prima linie nu au mai putut apăra și au intrat inamicii în cetate, atunci este dezastru. Să nu lăsăm să intre total inamicul acesta, COVID, în cetate și să facem tot ceea ce ține de fiecare dintre noi, prin aceste reguli elementare, noi, cei din spatele frontului, să îi ajutăm pe cei din prima linie să nu ajungă, pratic, la a nu mai putea rezista – asta ce înseamnă? Să nu mai avem locuri în spitale, să nu mai avem locuri la Terapie Intensivă, să nu mai avem posibilitatea de a-i trata pe cei care cu adevărat au nevoie”, a declarat Emil Boc.

Citește și: Rafila nu consideră necesară carantinarea României

#News