Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

De curând, medicii au expus cazul unui bărbat care s-a trezit cu ”degete albastre”, scrie IFL Science.

Potrivit raportului medicilor, acesta a precizat că a consumat exagerat de mult cannabis. Boala lui este un efect secundar foarte rar, dar uneori grav, al consumului excesiv de ”iarbă”.

Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, a fost descris ca neavând alte probleme medicale. Acesta s-a prezentat la departamentul de urgență al Boston Medical Center, în SUA, având degetele albastre

În ultimele șase săptămâni, americanul a suferit mai multe leziuni la nivelul pielii de pe degete. La efectuarea unui examen, s-a constatat că avea un aport inadecvat de sânge în mâini.

Raportul acestui caz a fost publicat în Annals of Emergency Medicine.

Istoricul medical al pacientului a dezvăluit rapid cauza: fumatul excesiv de marijuana

Aceasta este o boală vasculară incredibil de rară, care poate provoca necroză (țesut mort), de obicei în apendicele inferioare. Pentru a stabili cât de rară este afecțiunea, doar aproximativ 50 de cazuri confirmate au fost publicate în literatura medicală între 1960 și 2008, diagnosticate, în mare parte, la pacienți de sex masculin mai tineri.

Deși prevalența scăzută face ca mecanismul precis al afecțiunii să nu fie cunoscut, în studiile pe șobolani s-a demonstrat că delta8- și delta9-tetrahidrocannabinolul (THC), găsit în canabis, poate acționa ca un vasoconstrictor periferic.

Atunci când cannabisul este amestecat cu tutun, arsenul ar putea fi, de asemenea, un factor.

Oricât de dureroasă și de alarmantă poate fi starea pacienților, tratamentul este relativ simplu atât timp cât necroza nu a progresat

Tratamentul constă în renunțarea la fumat, care este singura modalitate definitivă de a opri progresia bolii și de a evita amputarea. Fără renunțare la fumat, ratele de amputare pot ajunge până la 40%”, au scris autorii studiului.

Adaptare: IFL Science