După anunțul făcut de autoritățile din Ungaria cu privire la închiderea frontierelor, de la 1 septembrie, pentru cel puțin o lună, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a încercat să obțină câteva explicații în acest sens.

Mai ales în contextul în care, foarte mulți cetățeni români tranzitează țara vecină pentru a ajunge în vestul Europei, unde trăiesc și lucrează, iar o închidere a granițelor ar fi dat peste cap programul acestora.

Potrivit Agerpres, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu omologul său de la Budapesta, Péter Szijjártó, acesta din urmă confirmând că tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii.

„În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite.

A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice”, precizează un comunicat transmis de MAE, citat de Agerpres.

Potrivit MAE, condiţii de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile aici.

O zi, fără simptome, dar cu scop clar al deplasării

Ministerul reaminteşte că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiţii de tranzit pentru pasageri: durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore, iar persoanele să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu Covid-19.

Totodată, este necesară prezentarea unui document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie, conform Agerpres.

Citește și: MAE cere explicații Ungariei pentru închiderea granițelor

#News