Punctul de trecere a frontierei Nădlac

Ungaria a anunțat că, începând cu 1 septembrie, își va închide granițele pentru străini pentru cel puțin o lună. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cere clarificări Ungariei cu privire la acest aspect.

„Pe fondul informațiilor apărute în spațiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conținutul deciziilor amintite și impactul acestora asupra cetățenilor români care călătoresc în Ungaria și respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum și în privința cetățenilor români, lucrători transfrontalieri. În egală măsură, a fost transmisă și solicitarea ca autoritățile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”, transmite MAE, citat de Digi 24.

Conform Mediafax, cetățenii ungari care se întorc în Ungaria vor trebui să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă două teste negative privind coronavirusul, efectuate la un interval de 48 de ore. Voe exista excepții pentru convoaiele militare, unii oameni de afaceri, unele categorii de lucrători transfrontalieri, diplomați și pentru tranzit.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a argumentat că măsurile sunt necesare pentru a proteja vârstnicii de infectarea cu noul coronavirus, precum și pentru evitarea unor noi probleme economice. Totodată, această măsură a fost luată în contextul în care școlile din Ungaria se redeschid pe 1 septembrie.

Și Ucraina închide granițele pentru români

Ucraina a închis granițele pentru cetățenii străini începând din această noapte, pentru o lună. Într-un comunicat de presă transmis de MAE, sunt prezentate categoriile de cetățeni străini care pot intra în Ucraina:

-rudele de gradul I ale cetățenilor ucraineni; -persoanele care dețin un permis de muncă în Ucraina; -specialiști care sosesc în Ucraina la invitația reprezentanților companiilor ucrainene; -persoanele aflate în tranzit care dețin documente ce confirmă părăsirea Ucrainei în maximum 2 zile de la intrarea pe teritoriul acesteia; -persoane care au drept de ședere permanentă sau temporară în Ucraina, confirmat prin documente justificative; -persoanele sosite la studii; -persoanele sosite în Ucraina pentru tratament medical; -conducătorii autovehiculelor de transport marfă, membrii echipajelor aeronavelor, navelor maritime și fluviale și echipajelor de tren; personalitățile culturale care sosesc la invitația instituțiilor de cultură; persoanele care participă la competiții sportive; -persoanele care transportă celule STEM pentru transplant;  -membrii delegațiilor oficiale ale statelor străine, angajații organizațiilor internaționale, precum și persoanele ce îi însoțesc, care sosesc la invitația Președintelui Ucrainei, Parlamentului, Guvernului, Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe.

Până astăzi, în Ungaria au fost înregistrate 5.511 cazuri cu noul coronavirus și 614 decese, în timp ce în Ucraina sunt confirmate 114.497 cazuri și 2.451 decese.

Citește: Buluc la vamă de când cu relaxarea restricțiilor de călătorie

#News