Gorgonzaur
Gorgonzaur. Sursa foto : digi24

Scheletul antic al unei fosile de dinozaur a fost vândut cu peste 6 milioane de dolari în cadrul unei licitații, cumpărătorul care a rămas deocamdată necunoscut, având posibilitatea neobișnuită să îi dea un nume, potrivit digi24.ro.

Gorgozaurul, așa cum se numește  dinozaurul, provine din limba greacă, însemnând „șopârlă fioroasă”

 Gorgorzaurul are vârsta de aproximativ 77 de milioane de ani, fiind înrudit cu Tyrannosaurus rex (T-rex), dar era mai rapid, mușcătura sa fiind mult mai puternică, potrivit casei de licitațîi Sotheby’s. Fosila, care a fost descoperită în 2018 pe un teren privat dins statul american Montana, are nu mai puțin de 79 de elemente osoase, potrivit Sotheby’s. Scheletele de gorgozaur sunt în colecțiile unor muzee, acesta fiind singurul exemplar care va ajunge în colecția unui cumpărător privat, lucru care îi îngrijorează pe unii oameni de știință.

„În cariera mea, am avut privilegiul să vând multe obiecte excepționale și unice, dar puține au capacitatea de a inspira atâta uimire și de a aprinde imaginația la fel ca acest incredibil schelet de gorgozaur”, a declarat Cassandra Hatton, șefa pentru știință și cultură populară a casei de licitațîi. „În calitate de vânător șef al timpurilor sale – se crede că vânau în grupuri de câte patru, gorgozaurul era o forță dominantă și un prădător deosebit”, a anunțat Sotheby’s.

Gorgozaurul este a doua fosilă de dinozaur vândută la licitație, în 1997, Sotheby’s vânzând o fosilă de T. rex poreclită Sue, una dintre cele mai mari și mai complete fosile de dinozaur găsite vreodată, muzeului Field din Chicago pentru suma de 8,36 milioane de dolari. Fosila a fost numită după colecționarul Sue Hendrickson, care a făcut descoperirea în Dakota de Sud. Sue a fost cea mai valoroasă fosilă vândută vreodată la licitație, care a fost una controversată.

John W. Hoganson, paleontolog emerit al North Dakota Geological Survey, a scris despre potențialul impact asupra progresului științific al „piaței internaționale înfloritoare a fosilelor și a colectării și vânzării de fosile de către profitori”.

29 iulie: Ziua Mondială a Tigrilor. Felinele-simbol au ajuns să fie amenințate cu dispariția