Protest Argentina
Protest Argentina. Sursa foto: hotnews.ro

Mii de argentinieni au protestat în stradă, la Buenos Aires, cerând înființarea unui „salariu universal” în Argentina, potrivit digi24.ro.

Protestul are loc după ce familiile cu venituri mici nu mai fac față prețurilor din ce în ce mai mari, țara confruntându-se cu o criză economică marcată de o inflaţie care a explodat. Protestatarii și-au strigat nemulțumirile sub ferestrele palatului prezidenţial, în timp ce preşedintele de centru-stânga, Alberto Fernandez, discuta cu ministrul Economiei, Silvină Batakis. Ministrul Economiei nu este de acord cu o remaniere guvernamentală.

„Sărăcia a preluat controlul asupra ţării”, a declarat Monica Sulle, lidera Mişcării socialiste a muncitorilor

Înființarea unui venit universal este solicitată de mai multe săptămâni de grupurile radicale de stânga, care au susținut coaliţia aflată la putere, dar care acum nu mai sprijină actualul guvern, odată cu deteriorarea situaţiei economice şi sociale. Protestatarii estimează că venitul universal ar trebui să fie echivalentul a două coşuri cu alimente de bază pentru un adult, ceea ce înseamnă aproape 67.000 de pesos (490 de euro) în cazul tuturor persoanelor cu venituri mici. Argentina înregistrează o rată a inflaţiei între cele mai ridicate din lume, 36% în primul semestru al anului în curs, sărăcia afectând 37% din cei 45 de milioane de locuitori.

„Această inflație non-stop se invită pe toate mesele, în toate sectoarele sociale, dar pentru cei mai săraci este o catastrofă”, a declarat Vilma Ripoll, liderul Frontului de Stânga și al Muncitorilor (FIT). Argentina, care a renegociat cu FMI reeșalonarea unui împrumut de 44 de miliarde contractat în 2018, s-a angajat să reducă deficitul public de la 3% în 2021 la 0,9% din PIB în 2024.

29 iulie: Ziua Mondială a Tigrilor. Felinele-simbol au ajuns să fie amenințate cu dispariția