Două nave britanice vor detecta minele rusești din Marea Neagră

Obiectivul este de a întări securitatea în Marea Neagră

MAREA NEAGRA
MAREA NEAGRA

Regatul Unit va furniza apărării ucrainene două nave pentru a ajuta Kievul să detecteze minele marine ruseşti în Marea Neagră şi să-şi relanseze exporturile pe cale maritimă, a anunţat luni guvernul britanic, potrivit digi24.ro.

Aceste vase „vor oferi Ucrainei capacităţi vitale care vor ajuta la salvarea de vieţi pe mare şi vor deschide rute cruciale de export”, a afirmat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps. 

Exporturile ucrainene au fost reduse semnificativ de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. Marea Neagră a devenit un teren major de confruntare între Moscova şi Kiev. Furnizarea acestor nave de către Londra coincide cu anunţul, luni, de către Grant Shapps şi omologul său norvegian, Björn Arild Gram, a unei Coaliţii pentru capacitate maritimă (Maritime Capability Coalition). 

Acesta este „un nou efort dedicat al Regatului Unit, Norvegiei şi aliaţilor noştri pentru a consolida mijloacele maritime ale Ucrainei pe termen lung”, a declarat Grant Shapps.

 Obiectivul este de a permite Kievului „să-şi apere apele teritoriale şi de a întări securitatea în Marea Neagră”, a adăugat el. De la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, Regatul Unit a contribuit deja cu 4,6 miliarde de lire sterline (5,3 miliarde de euro) ca ajutor militar Ucrainei. Grant Shapps urmează să dezvăluie luni noi elemente ale sprijinului militar al Londrei pentru Kiev. Zeci de percheziţii la traficanții de droguri din Satu Mare