Fermierii din Danemarca vor plăti taxă pentru gazele cu efect de seră emise de animale

Danemarca este prima țară europeană care ia această măsură

Vaci
Vaci sursa foto pixabay

Danemarca va impozita crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vaci, oi și porci începând cu 2030. Este prima țară europeană care introduce o astfel de taxă, potrivit digi24.ro.

Metanul este unul dintre gazele care contribuie la încălzirea globală și captează de aproximativ 87 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon, pe o perioadă de 20 de ani, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă din SUA.

Animalele de fermă produc aproximativ 32% din emisiile de metan cauzate de activitățile umane, conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. Fermierii danezi de animale vor fi taxați cu 300 de coroane (40,2 €) pe tonă de echivalent de dioxid de carbon în 2030, iar taxa va crește la 750 de coroane (100,5 €) până în 2035. Cu toate acestea, datorită unei deduceri fiscale de 60% pe venituri, costul real pe tonă va începe de la 120 de coroane (16 €) și va crește la 300 de coroane (40,2 €) până în 2035.

Vacile, porcii și oile produc metan prin procesul lor digestiv și îl eliberează prin flatulență.

Danemarca vrea să reducă emisiile cu 70% până în 2030, a declarat ministrul de finanțe Jeppe Bruus. „Vom face un pas mare în planul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic până în 2045”, a spus Bruus. Noua Zeelandă a adoptat o lege similară care urma să intre în vigoare în 2025. Cu toate acestea, legislația a fost eliminată după criticile fermierilor și o schimbare a guvernului. Acordul din Danemarca a fost încheiat luni seara, după luni de proteste ale fermierilor din toată Europa împotriva măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice despre care spun că îi duc la faliment.

Noua lege a cetățeniei, intrată în vigoare în Germania