Persoanele care au atacat site-urile a două ministere, unui inspectorat școlar și unui consiliu județean, reținuți de DIICOT

Operațiunile grupării de criminalitate cibernetică au acționat în cadrul fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de ”hacktivism”

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, au descins joi dimineața la șase adrese într-un dosar de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice, transfer neautorizat de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, potrivit ziare.com.

Cei opt suspecți din dosar sunt acuzați că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023 au lansat mai multe atacuri informatice tip ”defacement” asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară (Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Inspectoratul Școlar Buzău și Consiliul Județean Covasna).

Potrivit DIICOT, operațiunile grupării de criminalitate cibernetică au acționat în cadrul fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de ”hacktivism” (activitatea desfășurată de suspecți a dobândit notorietate în mediul online sub numele ”Operation Romania”).

„Precizăm faptul că ”hacktivismul” este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice, iar una dintre caracteristicile distincte este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice. Accesul poate fi obținut prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi sau alte metode de infectare”, explică DIICOT. Trei persoane acuzate de furt în Germania, prinse în Bucureşti şi în Ilfov