CNCD

Comisiile juridice și pentru drepturile omului din Senat și Camera Deputaților și Comisia pentru egalitate de șanse din Cameră s-au reunit, luni, pentru a-i audia pe cei 26 de candidați pe cele șapte locuri vacante din Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Sunt disponibile șase mandate complete de membru în Colegiul Director și  un rest de mandat până în 2023.

Printre candidați se numără consilieri parlamentari, consilieri guvernamentali, un fost jurnalist, ba chiar și o solistă de muzică populară. Pentru un nou mandat candidează și actuali membri ai Colegiului Director al CNCD, printre care Luminița Gheorghiu, Ilie Dincă, susținut de grupul parlamentar al minorităților naționale, Cristian Jura, Tatiana Sandu, sau Claudia Popa, susținută de grupurile parlamentare ale PNL, dar și actualul președinte al CNCD, Astalos Csaba, propus de grupurile parlamentare ale UDMR.

CNCD este autoritatea publică în domeniul discriminării (și totodată garant al respectării și aplicării principiului nediscriminării), autonomă, cu personalitate juridică, aflată sub control parlamentar. Colegiul director, compus din 9 membri cu rang de secretar de stat, este ales pe termen de 5 ani în ședință comună a deputaților și senatorilor. Plenul Parlamentului urmează să decidă, marți, prin vot secret (cu buletine de vot), cine va ocupa aceste posturi vacante.

Citește și: ALDE l-ar vrea încă odată amendat pe Iohannis la CNCD

HashtagNews.ro