Nu știam multe despre Caño Cristales (în engleză: Crystal Spout), așa cum nu știam prea multe despre pandemie. Și dacă sună bizară corelația, râul din Columbia implică distanțare. Să privești de la distanță. Să admiri de la distanță. Să nu te apropii.

În Columbia, oamenii au grijă cu rigurozitate de râu. Sunt legi, sunt norme, sunt tradiții și da, este multă distanță. Iar distanța e literă de lege atunci când vrei să menții normalitatea. Sau integritatea naturii.

Sunt moduri și moduri de guvernare, de protecție și de prezervare. Fiecare țară își protejează fauna și flora cum poate și, mai ales, cum vrea. Guvernul din Columbia nu permite nici un fel de substanțe chimice aproape de lac, pedepsește sever orice formă de poluare și, mai interesant de atât, oamenii nu se pot apropia foarte mult de râu. Vorbim de grupuri restrânse, o ordine aparte și de înțelegerea faptului că poți cunoaște ceva frumos și de la distanță. Cum ar trebui să fie pentru noi Floarea de Colț.

M-am gândit nu doar la o formă de distanțare socială pe vreme de pandemie între noi, între oameni. M-am gândit la o formă de distanțare socială între noi și natură. Coabităm, împărțim o geografie, rămânem pe același meridian, dar nu ne atingem, nu ne facem rău. Poți vedea Crystal Spout, dar nu este permis un număr foarte mare de oameni. Există legi și o rigoare.

Crystal Spout este un râu columbian situat în provincia Serrania de la Macarena din Meta. Este un afluent al râului Guayabero. Râul este numit în mod obișnuit ”Râul celor cinci culori” sau ”Curcubeul lichid” și este denumit chiar cel mai frumos râu din lume, datorită culorilor strălucitoare. Albia râului, de la sfârșitul lunii iulie până în noiembrie, este de culoare galbenă, verde, albastru, negru și, mai ales, roșu colorat, ultima cauzată de Macarenia clavigera (Podostemaceae) pe fundul râului.

Probabil nu este tocmai momentul pentru planificarea călătoriilor. Sau a vacanțelor prin locuri exotice. Dar, dacă e să învățăm ceva de la distanțarea socială sau protecție, am putea, cu ușurință, să învățăm oricând și la orice oră de la alte popoare. Informația rămâne la un click distanță.

Citește și: Viitorul plastic: din plante și zaharuri

#News

Foto

Crystal Spout river Colombia