Consumul excesiv de cafea conduce la intoxicația cu cofeină

Este vorba despre amețeală și afectarea vederii, diaree, sete crescută, deshidratare, febră, dureri de cap, insomnie, iritabilitate, anxietate, neliniște

Boabe cafea
Boabe cafea sursa foto pixabay

Specialiștii atenționează că poate interveni intoxicația cu cofeină. Potrivit Societății Americane de Chimie, cofeina este unul dintre cele mai utilizate droguri. Deşi este cunoscută pentru numeroasele sale beneficii, consumată în exces, cofeina poate deveni foarte dăunătoare, potrivit stiripesurse.ro.

Atunci când consumăm prea multă cofeină apare o intoxicare a organismului.

„Primele semne care ne atrag atenţia că există un exces al consumului de cofeină, că aceasta este într-o cantitate prea mare în organism, sunt tahicardia, tulburări somnului, scăderea capacităţii de concentrare. De asemenea e vorba despre apariţia anxietăţii şi a migrenelor, instalarea iritabilităţii, apariţia durerilor musculare şi greaţă. Aceste semne încearcă să ne spună practic că am consumat o cantitate mult prea mare de cafea în ziua respectivă”, explică dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Specialistul semnala că numărul persoanelor care au cerut ajutor specializat din cauza intoxicaţiilor cu cofeină a crescut.

 Cafeaua acționează ca un ușor diuretic, întârziind instalarea oboselii.

Cofeina nu se acumulează în fluxul sangvin, nefiind depozitată în organism, dar persistă. Doar jumătate din cofeină este eliminată prin urină în 4-6 ore. 200-250 mg pe zi sau mai puțin este considerat un consum moderat de cofeină, reprezentând echivalentul a 1-2 căni de cafea. Consumul moderat de cafeină nu crește riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, osteoporozei sau cancerului. Simptome pot apare din cauza consumului de prea multă cafea.

Este vorba despre amețeală și afectarea vederii, diaree, sete crescută, deshidratare, febră, dureri de cap, insomnie, iritabilitate, anxietate, neliniște, confuzie, dureri musculare, tremurături, furnicături, dureri abdominale, greață.

Există însă simptome mai severe ale unei doze mai puternice, care necesită uneori tratament rapid. Este vorba despre dificultăți respiratorii; stări de vomă; halucinații; dureri în piept; ritm cardiac neregulat; mișcări musculare necontrolate; convulsii. Potrivit romedic.ro, doza acută fatală de cofeină este de 10-14 g (150-200 mg/kg corp. Anumiți factori pot influența sensibilitatea unei persoane la cofeină, cum ar fi fumatul, vârsta, consumul general de cofeină, administrarea concomitentă de medicamente sau droguri. YouTube anunță o măsură care va afecta milioane de utilizatori