Submarin scufundat de Hitler, descoperit după 83 de ani

Epava avea 53 de marinari la bord

Submarin
Submarin sursa foto pixabay

O descoperire incredibilă a fost făcută de către experții Institutului de Cercetări Maritime din Norvegia, împreună cu investigatorii de la MAREANO, după 83 de ani, potrivit ziare.com.

 Ei au găsit submarinul britanic HMS Thistle scufundat de Marina lui Hitler, în cel de-Al Doilea Război Mondial, pe 10 aprilie 1940, în largul coastelor Norvegiei. 

Nava avea 53 de marinari la bord. Detalii au fost prezentate într-un comunicat al programului Mareano, care „cartează adâncimea și topografia, compoziția sedimentelor, biodiversitatea, habitatele și biotopii și poluarea din fundul mării în zonele offshore norvegiene”. Epava a fost descoperită în primăvara lui 2023, ea fiind identificată drept HMS Thistle la începutul acestei săptămâni. Submarinul a fost descoperit de către Institutul de Cercetări Marine din Norvegia și MAREANO, program care cartografiază fundurile mării în apele țării atunci când se află într-o croazieră de rutină. 

Cercetătorii au observat „structuri ciudate”, stabilind un loc de cercetare care ar putea arunca o privire mai atentă. Ulterior, au explorat fundul mării, folosind o cameră subacvatică, găsind epava. 

„Nu se întâmplă foarte des să mă aflu în camera video când sunt investigate noi locații. Dar cu această ocazie particulară mi-a stârnit curiozitatea cu mult înainte ca instalația video să fie scufundată în apă”, a spus inginerul Kjell Bakkeplass. Un videoclip a fost distribuit de Institutul de Cercetări Marine, arătand epava sub apă. După ce a examinat epava cu ajutorul camerei, Bakkeplass a continuat cercetarea pentru a identifica submarinul. 

După ce au discutat cu marinele britanice și norvegiene, „a devenit clar că este un submarin britanic”, a declarat Institutul de Cercetări Marine.

 Institutul i-a ajutat pe cercetători să reducă identificarea la două opțiuni. Pe 10 aprilie 1940, HMS Thistle a fost scufundat de o torpilă, lansată de un submarin german. Toți cei 52 de membri ai echipajului prezenți pe navă muriseră. Nava scufundată este numită „mormânt de război”, deoarece s-a scufundat în timpul războiului mondial. Marina Regală Britanică are drepturi de proprietate asupra submarinului, care continuă să rămână la 160 de metri sub suprafața oceanului.Consumul excesiv de cafea conduce la intoxicația cu cofeină