Sursa foto: Pixabay

După alegerea unui nou guvern format din partide moderate, pro-europene, dar și pro-sârbe, prim-ministrul Dritan Abazovic a anunțat că obiectivul principal va fi aderarea la Uniunea Europeană.

Premierul a anunțat că Executivul se va baza pe statul de drept și dezvoltarea economică, Muntenegru având nevoie de stabilitate politică și socială „înainte de toate.”

Guvernul condus de Abazovic înlocuiește cabinetul fostului premier Zdravko Krivokapic, căzut în urma unei moțiuni de cenzură.

Uniunea Europeană este tot mai atrăgătoare pentru mai multe țări

Dorința Muntenegrului  de a face parte din blocul comunitar european nu este nouă. Stat membru NATO, negocierile de aderare la UE au început în urmă cu 10 ani.

Țara este împărțită între cei care își doresc o apropiere de principiile europene și cei care au legături puternice cu Biserica Ortodoxă Sârbă și partidele conservatoare pro-sârbe. Cele din urmă au boicotat votul pentru instaurarea unui nou guvern.

Partidul actualului premier s-a numărat printre criticii la adresa fostului guvern în ceea ce privește gestionarea coronavirusului, atragerea de investitori și încetinirea demersurilor pentru integrarea în blocul comunitar european.

Abazovic a anunțat că se va concentra pe reformele cerute de UE, astfel încât Muntenegru să poată cere accelerarea procesului său de aderare în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, Muntenegru s-a alăturat sancțiunilor impuse de UE Federației Ruse.

Totodată,  noul premier al Muntenegrului și-a anunțat cele cinci priorități: protecția mediului, investiția în tineret, lupta împotriva corupției, investiții și dezvoltare mai durabilă.

Reamintim că Uniunea Europeană a propus o serie de măsuri temporare de liberalizare a comerțului” pentru Ucraina, pentru a-și menține poziția comercială cu restul lumii.

„Aceste măsuri temporare și excepționale vor contribui la sprijinirea și încurajarea fluxurilor comerciale existente dinspre Ucraina către Uniunea Europeană” și „ar adăuga flexibilitate și certitudine pentru producătorii ucraineni”, a precizat Comisia Europeană în urmă cu câteva zile.

Citește și articolul: O vedetă de la Hollywood nu și-a uitat originile. Ce le-a spui copiilor ei despre dramele din Ucraina