Ashleigh Barty, noua campioană de la Australian Open

Liderul mondial confirmă, chiar în fața compatrioților, și își pune în palmares al treilea trofeu de Grand Slam

Australianca Ashleigh Barty a confirmat statutul de lider mondial, iar în fața propriilor suporteri a obținut cel de-al treilea trofeu de Grand Slam din carieră, învingând-o pe americanca Danielle Collins, scor 6-3, 7-6 (2), după o revenire spectaculoasă de la 0-3 și 1-5, trimițând setul secund în tie-break.

Cu un prim set pe care l-a controlat în totalitate, Ashleigh Barty a avut parte de un set doi cu o schimbare bruscă în istoria actului, în care s-a văzut dominată de Collins (locul 30 WTA), care s-a desprins la 5-1. Însă australianca s-a repliat, a egalat la 5, apoi la 6, ca tie-breakul să fie înclinat în favoarea sa.  

 „Sunt emoționată. Vreau să încep prin a mulțumi celor din organizare. Au fost ani dificili și nu a fost ușor să organzezi un asemenea eveniment. Este o experiență fantastică pentru mine acest turneu”, a transmis noua campioană de la Melborne.

Ashleigh Barty nu i-a uitat pe arbitri, voluntari sau pe copiii de mingi care au ajutat la buna desfășurare a competiției. „Tot ce am făcut am făcut împreună”, le-a spus Barty celor din echipa sa. De asemenea le-a mulțumit și celor din public, care au relaxat-o, dar în același timp au determinat-o să joace cel mai bun tenis al său. „Este un vis devenit realitate. Sunt mândră că sunt aici, vă mulțumesc tuturor și să ne vedem și la anul”, și-a încheiat discursul de campioană Ashleigh Barty.

De altfel, Ashleigh Barty este prima jucătoare din Australia care se impune la turneul de la Melbourne după 42 de ani. De asemenea, Barty mai punctează câteva „borne”, devenind a șasea jucătoare din Era Open care câștigă titluri pe trei suprafețe diferite (zgura de la Roland Garros, în 2019, iarba de la Wimbledon, în 2021, iar astăzi, hardul de la AO Open). Dintre jucătoarele active, singura care a mai reușit același lucru este Serena Williams. Tot dintre jucătoarele active, doar Serena, Venus, Naomi Osaka și Kim Clijsters au mai multe titluri de Slam. Mai mult, Barty este prima favorită care și câștigă turneul de la Melboune, după Serena Williams, în 2015.

Finală pentru atingerea recordului de trofee de Grand Slam

Pe tabloul masculin, duminică, de la ora 10.30 (transmitere pe Eurosport), va avea loc finala dintre ibericul Rafael Nadal (locul 5 ATP) și rusul Daniil Medvedev (locul 2 ATP). Acesta este un meci cu o mare miză pentru Nadal, care poate să atingă recordul de 21 de trofee de Grand Slam.

Chiar dacă Djokovic ar fi participat la Australian Open, acesta s-ar fi putut confrunta cu Nadal, în faza semifinalelor, potrivit tragerii la sorți a tabloului masculin.

În acest moment, Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic au fiecare câte 20 de titluri de Grand Slam. Federer (40 de ani) deține recordul celor de la Wimbledon, 8 titluri, în timp ce Rafael Nadal (35 ani) este „regele zgurei” de la Roland Garros, cu 13 titluri, iar Djokovic (34 ani) pe cel de la Australian Open (9 titluri).

Citește și: Djokovic admite că a greșit, dar speră să rămână în Australia