Djokovic admite că a greșit, dar speră să rămână în Australia

Acesta a încălcat atât legea din Serbia, cât și cea de la Antipozi

Novak Djokovic, liderul mondial al tenisului masculin, a recunoscut că a greșit prin participarea la o serie de evenimente ce au avut loc după momentul în care a efectuat testul PCR. Totodată, a subliniat, în comunicatul publicat pe conturile sale de socializare, că a fost o „eroare de judecată” să primească jurnaliștii de la cotidianul L’Equipe pe data de 18 decembrie, în timp ce ştia că este infectat cu Covid-19, dar a asigurat că a „respectat distanţarea socială şi a purtat mască”.

„Vreau mai întâi să abordez chestiunea dezinformării persistente privind activităţile mele şi participarea la evenimentele din decembrie care au precedat rezultatul meu pozitiv la testul PCR Covid. Este vorba de o dezinformare care trebuie corectată, în special pentru a linişti opinia publică în privinţa prezenţei mele în Australia şi să răspund la chestiuni care sunt foarte stresante şi preocupante pentru familia mea”, arată Djokovic în comunicatul său.

„Vreau să subliniez că am făcut tot posibilul pentru a asigura siguranţa fiecăruia şi am respectat obligaţiile în materie de testare. Am asistat la un meci de baschet la Belgrad pe data de 14 decembrie, după ce s-a semnalat că un oarecare număr de persoane au fost testate pozitiv la Covid-19. Deşi nu prezentau niciun simptom de Covid, eu am efectuat pe 16 decembrie un test antigen rapid, care s-a dovedit negativ, dar din prudenţă am efectuat în aceeaşi zi un test PCR oficial şi aprobat”, se mai arată în comunicatul menționat.

„A doua zi, am asistat la un eveniment de tenis la Belgrad pentru a înmâna premii unor copii şi am făcut din nou un test antigenic rapid şi am fost negativ. Eram asimptomatic şi mă simţeam bine, nu am primit nicio notificare a unui rezultat pozitiv la un test PCR după acest eveniment. A doua zi, pe 18 decembrie, am fost la centrul meu de tenis din Belgrad pentru a îndeplini un angajament de lungă dată pentru un interviu şi o şedinţă foto pentru L’Equipe. Am anulat toate celelalte evenimente, cu excepţia interviului pentru L’Equipe. M-am simţit obligat să merg să realizez interviul pentru L’Equipe întrucât nu am vrut să fiu nepoliticos, dar am respectat distanţarea socială şi am purtat mască, cu excepţia portretului foto făcut”, se mai spune în comunicat.

De altfel, Djokovic a afirmat că după momentul interviului s-a izolat pe perioada impusă de legislația din Serbia, dar în același timp a recunoscut că „a fost o eroare de judecată”, mai mult că a uitat să relateze despre acest angajament. „În ceea ce priveşte declaraţia de călătorie, ea a fost depusă de echipa mea în numele meu, aşa cum le-am spus fucţionarilor de la imigrare la sosire, iar agentul meu şi-a cerut scuze sincer pentru eroarea administrativă comisă, bifând caseta greşită privind călătoriile mele anterioare sosirii în Australia. A fost o eroare umană şi cu siguranţă nu act deliberat. Trăim momente dificile în această pandemie mondială şi aceste greşeli se pot produce”, se mai precizează în respectivul comunicat.

„O onoare și un privilegiu”

Mai mult, Djokovic afirmă că era nu doar important să abordeze acest subiect, ci și să îl clarifice, subliniind că nu va face niciun alt comentariu, „din respect pentru guvernul australian, autorităţi şi procesul în curs”. De asemenea, mai spune liderul mondial, pentru acesta este „o onoare și un privilegiu” să participe la competiția de la Melbourne,  precizând că nu vrea altceva decât să se întreacă cu cei mai buni jucători din lume, în fața celui mai minunat public.
În ciuda dorinței sale, decizia privind participarea la Australian Open este departe de a fi definitivă, autoritățile australiene mutând, încă o zi, deliberarea rămânerii lui Djokovic în Australia.

„Avocaţii domnului Djokovic au furnizat recent documente suplimentare lungi şi documente justificative, despre care se spune că sunt relevante pentru posibila anulare a vizei domnului Djokovic. Bineînţeles, acest lucru va afecta perioada de timp pentru o decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului Alex Hawke, citat de Digi24.

Situația nu este deloc încurajatoare din din punctul de vedere al legislației din Serbia. „Este o încălcare clară a legilor. Dacă ești testat pozitiv, trebuie să intri imediat în izolare”, a afirmat premierul sârb Ana Brnabic, într-un interviu acordat BBC, citat de Digisport.  Conform articolului 248 din Codul Penal al Serbiei, liderul mondial riscă să fie băgat după gratii, scrie news.com.au. „Persoanele care în timpul pandemiei nu acționează conform legilor, deciziilor sau ordinelor impuse pentru a respecta măsurile de prevenție va fi pedepsit cu o amendă sau cu închisoarea de până la 3 ani”, se menționează în articolul 248 din Codul Penal.

Citește și: Novak Djokovic, la primele antrenamente la Antipozi