Cîțu: „Ieșiți din birou și vă faceți treaba. Altfel, plecați cu toții acasă”

Premierul Florin Cîțu le cere angajaților din sectorul public să „își facă treaba pentru care sunt plătiți”, aceasta fiind o pretenție pe care o are de la angajații pentru a putea evita tragediile din care societatea nu a învățat nimic. Declarația lui Cîțu a venit în urma evenimentului nefericit de vineri dimineață, incendiul de la Institutul „Matei Balș”, unde cinci pacienți și-au pierdut viața.

„Vreau să transmit condololeanțe familiilor îndoliate în urma tragediei de la Institutul «Matei Balș», din această dimineață.  La câteva minute după apelul la 112 am fost contactat de secretarul de stat raed Arafat care m-a informat că există un incendiu la «Institutul Matei Balș». În acel moment a fost declanșat planul roșu și din acel moment am rămas în permanent contact cu instituțiile implicate: MAI, Prefectura Municipiului București, Ministerul Sănătății”, a declarat premierul.

Acesta a ținut să mulțumească celor implicați, de la Matei balț dar și de la unitățile la care au fost efectuate transferurile, pentru promtitudinea de care au dat dovadă. „Concomitent au fost găsite locuri la alte spitale din București, unde să fie mutați pacienții. Iar aici vreau să le mulțumesc managerilor acestor spitale, care s-au implicat direct, au acționat imediat și am putut să facem acest tranfer foarte rapid, iar în jurul orei 6.37 toți pacenții erau deja transferați la alte spitale. În același timp, vreau să le mulțumesc angajaților Institutului Matei Balș, care s-au implicat pentru a transfera pacineții în alte zone”, a mai spus Florin Cîțu.

Este nevoie de resurse pentru investiții, nu doar pentru salarii

Totodată, premierul s-a arătat extrem de nemulțumit în ceea ce privește gestionarea resurselor de care a dispus sectorul sanitar, considerând că este nevoie de o alocare mai mare a finanțelor spre investiții.

„Metehmele sistemului de sănătate din România și-au făcut prezența și astăzi. Deși au fost alocate resurse importante acestui sector, doar anul trecut au fost alocate aproape 65 miliarde de lei, adică 6,1% din PIB, doar o foarte mică parte din acești bani au fost alocați investițiilor. Este momentul pentru toată lumea să înțelegem că nu putem să mergem așa mai departe, nu putem să cheltuim 90-95% din resurse doar pe salarii și sporuri. Este nevoie să alocăm din ce în ce mai multe resurse pentru investiții, pentru a evita astfel de tragedii în viitor.”, a mai spus premierul.  

Pe lângă aspectul penal, premierul a precizat că în acest caz este deschisă și o anchetă la nivelul guvernului. „S-a întâmplat anul trecut (n.r. la Piatra Neamț) și se pare că nu am învățat nimic din acea experiență. S-a întâmplat astăzi, din nou. Așa nu mai merge. Angajaților din Administrație, din Ministerul Sănătății, Inspecțiile Județene de Sănătate, Inspecțiile de Control, le spun: «Ieșiți din birou și vă faceți treaba. Altfel, plecați cu toții acasă». Este momentul, ca în România, fiecare angajat din sectorul public să își facă treaba pentru care este plătit. Este pretenția pe care o am de la angajații din sectorul public”, a concluzionat Florin Cîțu.

Citește și: Ministerul Sănătății a anunțat situația transferului pacienților de la „Matei Balș”