Alexandru Rafila

Prof. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că la nivelul de infectare cu noul coronavirus la care se află acum România este posibilă organizarea alegerilor parlamentare, turul de scrutin neaducând „riscuri suplimentare faţă de o activitate obişnuită”, asta desigur, dacă sunt respectate măsurile impuse de autorități.

„Dacă discutăm de datele de acum da, s-ar putea organiza alegerile, pentru că alegerile propriu zise, deci procesul de votare, nu este neapărat un proces care să ducă la riscuri suplimentare, să spunem,  faţă de o activitate obişnuită, cotidiană, nu asta este problema.

Problema este în zona procesului electoral şi procesului post-electoral, când oamenii iniţial ar trebui să interacţioneze, ar trebui să discute problemele legate de programele de guvernare, de soluţiile pe care le au partidele pentru diversele zone sociale sau economice şi lucru ăsta sigur că intensifică contactele şi aşa mai departe”, a afirmat Alexandru Rafila, marți, la emisiunea România 9.

Rafila a precizat că adunările publice de după alegerile locale afirmând că, alături de campanie, acestea au „un impact” asupra sănătăţii publice.

„Avem şi elementul legat de semnificaţia alegerilor, pentru că alegerile sunt un mecanism democratic, care trebuie să determine, să încurajeze oamenii să participe la vot, or asta cred că este principala problemă, hotărârea cetăţenilor de a participa fără temeri,  fără reţineri la procesul electoral”, a adăugat Rafila, candidat al PSD la Camera Deputaților.

În urmă cu două săptămâni, când a fost prezentat oficial ca membru și candidat al PSD, Alexandru Rafila a precizat, cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare, că era prea devreme pentru a se pronunța.

„Nu știu care va fi situația pe 6 decembrie. Din punctul meu de vedere vor fi hotărâtoare următoarele două săptămâni pentru că noi ne aflăm pe un trend ascendent”, declara la acel moment prof. Rafila.

Mai mult, Marcel Ciolacu a declarat, joi, 22 octombrie, că România nu e pregătită să intre în campanie electorală în două săptămâni, în contextul creşterii zilnice a numărului de infectări cu noul coronavirus.

„Îmi menţin punctul de vedere că nu politicienii, nici preşedintele nu sunt îndreptăţiţi dacă e bine să avem alegeri pe 6 decembrie. (…) Cifrele de astăzi ne dovedesc că direcţia şi măsurile de prevenire nu sunt cele corecte şi în continuare consider că România nu este pregătită ca în două săptămâni să intre în campanie electorală”, a spus Ciolacu.

Citește și: Rafila, despre alegeri: „Următoarele două săptămâni sunt hotărâtoare”

#News