Alexandru Rafila

Prof. Alexandru Rafila a precizat, într-o conferință de presă, că este încă devreme să se pronunțe cu privire la siguranța alegerilor parlamentare programate pentru 6 decembrie.

„Nu știu care va fi situația pe 6 decembrie. Din punctul meu de vedere vor fi hotărâtoare următoarele două săptămâni pentru că noi ne aflăm pe un trend ascendent. Dacă acest trend ascendent va continua să fie rapid crescător, iar numărul de cazuri de pacienți internați în secțiile ATI și mortalitatea va fi importantă, atunci va trebui să existe o gândire a întregii clase politice legată de momentul oportun pentru realizarea alegerilor. Nu pot să fac pronosticuri în acest moment, dar în mod evident acum ne regăsim într-o situație foarte serioasă și ea trebuie luată ca atare. Cei care au responsabilitatea la Ministerul Sănătății, la Guvernul României, probabil vor putea să analizeze datele pe care le pune la dispoziție Institutul Național de Sănătate Publică, și vor putea să acționeze în consecință”, a declarat Rafila.

Conferință de presă susținută de Marcel Ciolacu, președintele #PSD, și Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la sediul PSD

Publicată de Partidul Social Democrat pe Joi, 15 octombrie 2020

40.000 de bolnavi, 4.000 depistați

În luna august, Rafila declara că aveam un coeficient de multiplicare între 8 și 10, între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri. În conferința de joi, acesta a precizat că își menține declarația, mai mult, a completat că acest lucru se întâmplă la nivelul tuturor țărilor, nu doar al României.

„Absolut. Dar eu am spus un lucru, adică declaraţia trebuie să fie completă. Este o situaţie care se întâlneşte în toate ţările. Deci nu este o situaţie particulară pentru România. Întotdeauna numărul de cazuri şi sunt studiile acelea de seroprevalenţă care arată ce proporţie de populaţie a trecut prin boală, arată că între numărul de cazuri diagnosticat şi numărul de persoane care au trecut prin boală există un raport de 1 la 10. Deci înseamnă, dacă vreţi o ştire pe care să o daţi în acest moment, înseamnă că într-o zi în care noi avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat într-o conferinţă de presă joi dacă îşi menţine declaraţia potrivit căreia numărul real de cazuri ar fi de 10 sau 20 de ori mai mare decât cel raporat în statisticile oficiale.

 Acesta a adăugat că „este aceeaşi situaţie şi acum, dar repet nu este o situaţie particulară pentru România este o situaţie generală pentru toate ţările, pentru că discutăm de o pandemie, o boală care se manifestă practic pe tot globul în acest moment”.  

În România, în ultimele 48 de ore au fost înregistrate peste 4.000 de cazuri de noi infectări Covid, pe zi.

Citește și: Orban, despre intrarea lui Rafila în politică. „O decizie greșită”

#News