Vodca
Vodca. Sursa foto: academiabarbatilor.ro

Bauturile alcoolice se vor scumpi in Rusia, ca urmare a propunerii Ministerului de Finanțe de majorare a prețurilor minime pentru vodcă, vinars și coniac. Decizia Guvernului rus se va pune in aplicare incepand de anul viitor, potrivit digi24.ro.

Cu cât se vor scumpi băuturile alcoolice

Potrivit proiectului, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vodcă va crește la 281 de ruble (aproape 25 de lei) pentru o sticlă de 0,5 litri, pentru vinars – până la 375 de ruble (33 de lei) și pentru coniac – până la 517 ruble (45 de lei) pentru o jumătate de litru. La ora actuala, prețul minim de vânzare pentru o jumătate de litru de vodcă este de 261 de ruble (23 de lei), pentru 0,5 litri de vinars – 348 de ruble (31 lei), iar pentru coniac – 480 de ruble (42 de lei). In Rusia a fost introdus un preț minim pentru vodcă în anul 2009, aceasta fiind solutia gasita pentru combaterea producției ilegale. Doi ani mai târziu a fost introdus un preț minim și pentru coniac, iar 2016, pentru șampanie.

Potrivit Rosalkogolregulirovanie, producția de vodcă a crescut cu 9,2% în primele opt luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2021

De asemenea, productia de coniac a crescut cu aproape 15%. Sancțiunile impuse de Occident și „problemele de logistică” pot duce la o scădere anuală de 20-40% a importurilor de alcool în Rusia, potrivit mai multor reprezentanți ai sectorului, Mai multe companii internaționale precum Pernod Ricard (mărcile Chivas Regal, Jameson, Absolut, Ararat) și Diageo (Johnnie Walker, Captain Morgan, Baileys) au sistat livrările către Rusia în urma conflictului din Ucraina. De asemenea, alți importatori au suspendat vânzările timp de mai multe zile la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie din cauza prăbușirii rublei la un minim istoric. Ca urmare, prețurile pentru alcoolul importat în Rusia au crescut cu 15%-100%. Cu toate acestea, din 21 februarie până pe 13 martie vânzările de băuturi alcoolice în numerar în magazinele din Rusia au crescut cu 22% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Alarmant: Bucureștenii aruncă mii tone de deșeuri în canalizare