Percheziții de amploare în toată țara la o grupare care se ocupă cu tăierea ilegală de arbori, evaziune fiscală și spălare de bani

Prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până la ora actuală, s-ar fi efectuat diferite operațiuni ilicite în domeniul silvic.

146 de percheziții se desfășoară, miercuri dimineață, în mai multe județe din România, fiind vizate persoane și companii suspectate de tăiere ilegală de arbori, evaziune fiscală și spălare de bani, a anunțat Poliția Română, potrivit g4media.ro.

Potrivit Poliției Române, două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de firme care au obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Potrivit oamenilor legii, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până la ora actuală, s-ar fi derulat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata a fost realizată, parțial, prin virament bancar. Diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere, potrivit anchetatorilor.

 Cele 146 de mandate de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională. De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17). Perchezițiile sunt efectuate pentru completarea materialului probator în două dosare penale, în care se fac cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare. De asemenea,  vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru, depozite ale unor societăți comerciale, fiind puse în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

Prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic

Evidențierea fiscală parțiala sau neevidențierea tranzacțiilor s-ar fi realizat în comercializarea de brichete sau cherestea, de către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că s-ar fi făcut achiziții de lemn prelucrare buștean sau producție brichete, materia primă fiind ilicită iar unele tranzacții evazioniste.

„Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere. Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor. După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic”.

Băuturile alcoolice tari se vor scumpi anul viitor în Rusia