Bugetarii, vaccinați sau testați. Pe banii lor

„Acolo unde intrăm în contact cu cetăţenii, trebuie să fim responsabili”

Ajunși cumva la capătul răbdării în privința numărului de vaccinați, dar mai ales după ce România a intrat din plin în valul 4 al pandemiei, autoritățile caută încă soluții pentru convingerea populației să se vaccineze.

Concret, premierul Florin Cîțu a afirmat în această dimineață că va avea discuții cu specialiștii ca bugetarii, în mod deosebit persoanele care lucrează cu publicul să fie vaccinate sau testate.

„Cred că nu doar personalul medical, dar şi personalul din învăţământ şi personalul din MAI, MApN, angajaţii care lucrează pentru Guvern ar trebui ca toţi să fie vaccinaţi sau să fie testaţi. Este varianta pe care eu o voi propune, voi vedea în funcţie de discuţiile cu specialiştii care o să fie varianta aprobată, vom discuta şi în coaliţie. Dar eu cred că acolo unde intrăm în contact cu cetăţenii, trebuie să fim responsabili”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferință de presă susținută la Botoșani.

Cîțu vrea școala cu prezența fizică

În cadrul aceleiași conferințe, Florin Cîțu a anunțat că unul dintre obiectivele sale cu privire la acest an școlar este acela de a avea o prezență fizică în tot anul. „Am discutat și ce se întâmplă după 6 la mine, eu vă spun că voi face tot ce e posibil pentru ca anul acesta să rămână cu prezență fizică. Vor fi și situații la nivel de clasă sau la nivel de școală, temporare, dar ca idee generală vreau ca anul acesta să fie cu prezență fizică. Am văzut impactul psihologic de anul trecut și este important acest lucru, ca elevii să vină fizic la școală. Vom testa, vaccinarea este posibilă și pentru copii acum”, a explicat premierul.

În contextul în care există varianta imunizării gratuite împotriva Covid, statul nu va suporta testarea gratuită a profesorilor care au decis să nu se vaccineze. „Statul testează persoanele care dezvoltă simptome, bolnavii oncologici,  dar și copiii, însă nu vedem de ce ar trebui să îi testăm gratuit și pe profesorii care nu vor să se vaccineze”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Potrivit raportării făcute sâmbătă de CNSU, au fost confirmate 1.015 noi cazuri de infectare cu Covid, în timp ce în secțiile de Terapie Intensivă se află internați 243 bolnavi. În privința vaccinării, CNCAV a anunțat că până vineri au fost vaccinate 5.225.867 de persoane, dintre care 5.106.489 cu schema completă.

Citește și: Cîțu și-a propus un obiectiv: vaccinarea a peste 10 milioane de români