Șapte state din Uniunea Europeană solicită protejarea uleiului de trandafiri

Comisia Europeană vrea elaborarea unui regulament prin care uleiurile esențiale să fie catalogate produse chimice

Franța, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia, Italia și Ungaria vor proteja uleiul de trandafiri și alte uleiuri eterice. Îngrijirea culturilor din care sunt obținute este o activitate tradițională pentru Bulgaria, care are dimensiuni sociale, economice și culturale importante, potrivit g4media.ro.

Astfel, Bulgaria insistă să se mențină abordarea actuală a clasificării acestora, poziția fiind prezentată de ministrul bulgar agriculturii, Kiril Vâtev, la reuniunea cu omologii săi din UE, care a avut loc recent la Luxemburg.

Aceasta a fost susținută de celelalte șapte țări. Comisia Europeană pregătește un regulament potrivit căruia uleiurile esențiale, inclusiv cel de trandafir, vor fi acceptate ca produse chimice și acest lucru le va limita utilizarea. Kiril Vâtev a menționat că ar trebui să continue îngrijirea tradițională a culturilor din care se extrag uleiurile, pentru a păstra veniturile fermierilor și ale lucrătorilor sezonieri angajați în sector. Potrivit ministrului bulgar, producția de uleiuri esențiale emblematice este foarte apreciată de consumatorii din UE și din terțe țări. În același timp, aplicarea standardelor înalte ale UE pentru protecția mediului și sănătatea publică nu ar trebui să fie compromise.

 În cazul uleiurilor esențiale, nu există nicio dovadă incontestabilă din punct de vedere științific că reprezintă pericole serioase pentru sănătate, ceea ce ar justifica o schimbare bruscă în abordarea clasificării lor, a declarat Vâtev

El a adăugat că utilizarea lor de secole este o dovadă a siguranței acestora, confirmată științific în zilele noastre. Uleiurile esențiale au fost un element cheie într-un lung lanț de confirmare a valorii, care-i includea pe fermierii care cultivau trandafiri, lavandă, mentă, roiniță și multe altele. Mii de locuri de muncă în toată Europa au generat venituri strategice importante. Prin urmare, Bulgaria și celelalte șapte țări au insistat că uleiurile esențiale continuă să fie clasificate ca substanțe, nu ca amestecuri.

Toți locuitorii din Coreea de Sud devin mai tineri cu un an sau doi