Catedrala Notre Dame din Paris se va redeschide publicului pe 8 decembrie 2024

Catedrala a fost afectată acum cinci ani de un incendiu devastator

Catedrala Notre Dame
Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și pentru slujbele catolice la sfârșitul anului 2024, după mai mult de cinci ani de la incendiul devastator din aprilie 2019, potrivit g4media.ro.

În prezent, proiectul de restaurare este pe drumul cel bun pentru a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu.

Din păcate, nu va fi gata la timp pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024. „Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face. Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun.””, declara în martie generalul Georgelin, responsabil de proiectul de reconstrucție.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru „nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”.

El a adăugat că „în 2025 vor mai fi încă lucrări de renovare”. Reconstrucția a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca artizanii să poată începe reconstrucția. Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte.

Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia. „Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul faptului că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin. Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

Actorul Ryan O’Neal din Love Story a murit la 82 de ani