Temperaturi record și fenomene meteo extreme până în primăvara anului 2024

Cauza o reprezintă fenomenul meteorologic El Nino, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Nori
Nori sursa foto pixabay

Fenomenul meteorologic El Nino va dura cel puţin până în aprilie 2024, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). Acest lucru va conduce la noi temperaturi record, potrivit digi24.ro. După trei ani de răcire a modelului meteorologic La Niña, El Niño a revenit acum și va dura cel puțin până în prima jumătate a anului 2024, potrivit celor mai recente previziuni ale Națiunilor Unite. „Declarația OMM reprezintă semnalul pentru guvernele din întreaga lume de a mobiliza pregătirile”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

 Potrivit OMM, există o probabilitate de 90% ca acest fenomen să continue până la sfârşitul iernii din emisfera nordică

Aceasta se va realiza după o proiecţie similară realizată luna trecută de un serviciu de meteorologie al guvernului american. El Nino reprezintă o încălzire a temperaturilor de la suprafaţa apei Oceanului Pacific central şi estic. El Nino poate provoca fenomene meteorologice extreme, de la incendii forestiere la cicloane tropicale şi perioade prelungi de secetă. Fenomenul provoacă deja calamităţi pe tot globul.

Mizele ar urma să fie mai mari pentru pieţele emergente, mai expuse la fluctuaţiile preţurilor la alimente şi energie.

 OMM a precizat în acelaşi comunicat că 2023 va deveni cel mai călduros an înregistrat vreodată. Precedentul an record a fost în 2016, ca urmare a unui fenomen El Nino deosebit de puternic, produs în mod natural. O altă cauză a fost impactul încălzirii induse de arderea combustibililor fosili. Fenomenul provoacă deja calamități pe tot globul, iar mizele ar trebui să fie mai mari pentru piețele emergente, mai expuse la fluctuațiile prețurilor la alimente și energie.

Capitala Indiei închide școlile din cauza poluării