Cea mai slabă producţie de vin înregistrată la nivel mondial, în ultimii 60 de ani

Cauza o reprezintă condiţiilor meteo nefavorabile din întreaga lume

Struguri
Struguri sursa foto pixabay

Producţia mondială de vin se apropie anul acesta de cel mai scăzut nivel din ultimele şase decenii, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din întreaga lume, potrivit romaniatv.net.

Organizaţia Internaţională a Viţei şi Vinului (OIV) estimează că producţia de vin la nivel global va scădea cu aproximativ 7% în 2023 faţă de anul precedent, fiind la cel mai slab nivel din 1961.

Scăderea semnificativă este cauzată de vremea nefavorabilă, inclusiv îngheţul, ploile abundente şi seceta. Vremea rea a afectat producţia de vin în aproape toate ţările Uniunii Europene, care asigură peste 60% din producţia mondială. Ţări cum ar fi Spania şi Italia au înregistrat scăderi semnificative ale recoltei de struguri din cauza secetei. Cu toate acestea, Franţa a rămas stabilă din acest punct de vedere, devenind cel mai mare producător de vin din lume, depăşind Italia. Imaginea este sumbră şi în alte zone ale lumii.

Au fost afectate, în special, țările din emisfera sudică, cum ar fi Chile.

Chile este cel mai mare producător de vin din această parte a lumii, recolta scăzând cu 20% din cauza secetei şi incendiilor. Producţia a scăzut cu un sfert anul trecut şi în Australia. Deşi scăderea producţiei globale de vin este o veste proastă pentru industrie, OIV observă că cererea globală în scădere ar putea menţine relativ echilibrată piaţa, evitând o scădere a preţurilor. Cu economia Chinei în descreştere din 2018, consumul şi importurile de vin au scăzut semnificativ. Reducerea cererii ar putea contribui la menţinerea stabilităţii preţurilor. În contextul acestei scăderi a cererii, guvernul francez a anunţat că va aloca fonduri pentru distrugerea stocurilor excedentare de vin, pe măsură ce industria se adaptează la această nouă realitate. Ministrul Mediului recomandă românilor să nu adune PET-uri în balcon