Viticultura viitorului: O „armată ” de rațe este folosită pentru combaterea dăunătorilor dintr-o podgorie din Africa de Sud 

Rațele sunt soldații podgoriilor noastre, crede directorul general al podgoriei.

O cramă din Africa de Sud a apelat la ajutorul rațelor pentru a ține la distanță dăunătorii, care reprezintă o problemă de ani de zile pentru podgoriile din zonă, potrivit digi24.ro.

Metoda de combatere” naturală” a insectelor este folosită cu rezultate notabile la podgoria Vergenoegd Löw Wine Estate, amplasată în apropiere de Cape Town, pe malul râului Eerste, fiind vorba despre o practică veche de sute de ani pentru combaterea dăunătorilor. Deși în industria vinicolă din Africa de Sud lucrează aproximativ 270.000 de angajați, aici fiind produse unele dintre cele mai apreciate vinuri din lume, unele locuri de muncă au fost ” încredințate” rațelor , mai precis fiind vorba de 1.600 de păsări .

„Eu spun că rațele sunt soldații podgoriilor noastre”, consideră directorul general al podgoriei, Corius Visser

Potrivit acestuia, rațele mănâncă afide, melci, viermi, eliminând complet dăunătorii. Podgoria folosește o specie de rațe care nu zboară și care au un miros foarte dezvoltat.  Grupurile de rațe sunt conduse timp de 14 zile prin podgorie,  unde în timp ce se plimbă mânâncă insecte și fertilizează pământul. Păsările intră în „concediu anual”,  atunci când se recoltează strugurii, deoarece îi mănâncă, în această perioada ele hrănindu-se pe pășune, înotând în lacul din apropiere și reproducându-se selectiv, potrivit directorului podgoriei, Corius Visser.

Ouăle de rață sunt consumate în restaurantul din podgorie,  dar rațele nu sunt consumate niciodată, deoarece „ar fi ca și cum ai mânca un coleg”, a declarat Gavin Moyes, managerul sălii de degustare a proprietății

„Lumea trece tot mai mult de la agricultura convențională la cea organică. Pentru Vergenoegd, este un obiectiv important să aibă mai puțină influență asupra Pământului, a solului și a mediului”, a declarat directorul Corius Visser. Podgoria a folosit și alte metode de agricultură organică, cum ar fi amplasarea unei centrale solare și amenajarea unei zone de conservare a zonelor umede de 25 de hectare.  Conducerea podgoriei Vergenoegd Löw speră să convingă și alte podgorii să adopte abordarea sustenabilă, directorul podgoriei intenționând  să vândă 750 de rațe altor podgorii și să crească alte rațe. „Putem spune că avem nu doar cele mai bune rațe din Africa de Sud, ci și din lume”, argumentează Visser.

Amenințări la adresa democrației. Războiul din Ucraina și  sfârșitul dominației occidentale